Ulaştırma Muhabirleri BTK’da Buluştu
05 Şubat 2020

"Geleneksel Ulaştırma Muhabirleri" toplantısı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi.

Geleneksel olarak düzenlenen, 2019 yılı değerlendirmesi ve 2020 yılı hedeflerine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı  "Geleneksel Ulaştırma Muhabirleri" toplantısına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Bakan Yardımcılar Dr. Ömer Fatih Sayan, Enver İskurt, Selim Dursun, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Muhabirlerin sorularını yanıtlayan Bakan Turhan, Kanal İstanbul projesi hakkında bilgi verdi. Kanal İstanbul'un imar planının onaylandığını belirten Turhan, “Askı sürecinin bitmesinin ardından ihale sürecini başlatacağız. Gerek resmi yazı yazarak, gerek şifahi olarak projeyle ilgilenen birçok ülke firması ve kredi kuruluşu var. Rusya Federasyonu, Çin, Hollanda, Belçika ve ayrıca münferit olarak dünyanın diğer ülkelerinde firmalar bu projemizle ilgileniyor" dedi.

Kanal İstanbul'un imar sürecinin ve yer tahsisi uygulamasının tamamlanması sonrasında öncelikli olarak mahaldeki altyapıların deplasmanını yapacaklarını ifade eden Bakan Turhan, "Yolların, köprülerin, enerji ve enerji hatlarının deplasmanını yapacağız ve kanal sahasını diğer hizmetleri aksatmadan sürdürülebilir hale getirdikten sonra inşaata başlayacağız. Mahalli trafikten tamamen arındırılmış bir alan içerisinde kazı ve inşaat işlerini yapmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Turhan: Depremde Sesli, İnternet Üzerinden Haberleşme Yapılması Önemli

Yakın süreçte Elazığ ve Malatya'da meydana gelen depremlerin ardından gündeme gelen depremlerde kullanılacak acil haberleşme sistemine yönelik de konuşan Turhan, olası depremlere yönelik tedbirleri operatörlerle koordineli şekilde aldıklarını, ortak uygulama olarak operatörlerle birlikte deprem anında kullanılacak mesajlaşma ve sesli görüşme uygulamasının geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını aktardı. Bakan Turhan, "Böylece ses trafiğinin ani artışlarla şebekede herhangi bir sorun oluşturmaması amaçlanıyor. Bunun dışında operatörlerle kapasite artış çalışmalarımız devam ediyor. İlk aşamaları tamamlanmış durumda, önümüzdeki süreçte kademeli olarak artışlar yapılacak. Depremde sesli, internet üzerinden haberleşme yapılması önemli, bununla ilgili girişimlerimiz devam ediyor. İçişleri Bakanlığımız ve AFAD ile bu konuda çalışmalar sürüyor" şeklinde konuştu.

Bakan Turhan: Akıllı Ulaşım Sistemleri Uygulama Koridoru Oluşturulacak

Yakın dönemde akıllı ulaşım sistemleri uygulama koridoru oluşturulacağını bildiren Bakan Turhan, sektörde faaliyet gösteren üreticilerin yerli ve milli kaynaklarla ürettikleri ürünleri test etmeleri için gerekli ortamın oluşturulacağını kaydetti. Yapılacak çalışmaların ardından Avrupa'da akıllı ulaşım sistemleri üzerine çalışma yapan en büyük organizasyonlara üye olarak gelişmeleri yakından takip ettiklerini de söyleyen Bakan Turhan, Karayolları Genel Müdürlüğünün 15 bin kilometre fiber altyapı imalatına başladığını ve 505 kilometrenin tamamlandığını, akıllı yolların mimarisinin oluşturulduğunu ve Akdeniz Sahil Yolu'nun bir kısmında bu hizmetin verilmeye başlandığını bildirdi.

Bakan Turhan, Bilgi Teknolojileri Kurumu bünyesinde bulunan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, Milli Monitör Sistemi ve BTK Veri Merkezi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Şubat'ta hizmete açılacağını da sözlerine ekledi.