TÜRKSAT Model Uydu Yarışması İçin Geri Sayım Başladı
01 Aralık 2022

TÜRKSAT, uydu ve uzay teknolojileri alanında insan kaynağı yetiştirilmesi amacıyla 8. kez Model Uydu Yarışması düzenleyecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamada bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptığı açıklamada, ABD genelindeki uydu çalışmalarına üniversiteleri teşvik etmek ve insan kaynağı yetiştirmek amacıyla NASA’nın sponsor olduğu CANSAT adıyla organize edilen yarışma konseptinin, 2018 yılında Türkiye Teknoloji Takımı (T3 Vakfı) Vakfı ile TÜRKSAT arasında imzalanan sözleşme ile Teknofest Organizasyonuna dahil edildiğini söyledi.

Sayan, “TÜRKSAT Model Uydu Yarışmasının süreçleri uydu/uzay projesini küçük ölçekte yansıtacak şekilde planlandı. Yarışma, tasarımdan üretime ve görev sonrası gözden geçirilmesine kadar bir uydu/uzay projesinin tüm yönlerini içeriyor. Yarışmacılar, bir uzay sisteminin tasarımından göreve başlamasına kadar geçen süreci deneyimleme fırsatı buluyor. Model Uydu Yarışması, özellikle yurtdışında düzenlenen yarışmalara katılım maliyetlerinin yüksekliği dikkate alındığında öğrencilerin düşük bütçeler ile gerçek uzay projesi deneyimi kazandırması açısından da önemli” dedi.

Milli Teknoloji Hamlesi Sayesinde Yarışmacılar Uzay ve Havacılık Sektöründe Yerini Aldı

Yarışmayı başarıyla tamamlayan takımların elde ettiği kazanımlara dikkat çeken Sayan, “Milli teknoloji hamlesi kapsamında yarışma süreçlerine dâhil olan birçok yarışmacı kurdukları firmalarla Uzay ve Havacılık sektöründe yerini aldı. Bu takımlardan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263, cep uydu tasarlayarak Ocak 2022’de alçak yörüngeye uydularını yerleştirdi. Ayrıca TÜRKSAT, roket yarışmalarında başarı gösteren takımların şirketleşmesini de sağladı. Destek verilen takımlardan biri olan İTÜ Pars Roket gurubu, 2020 yılında alt yüklenici olarak görev aldı. Pars Roket takımı ise şuan roket hibrit motoru üzerine Novart A.Ş firması adı altında çalışmalarını sürdürüyor. Destek verilen diğer takımlardan 2021 ve 2022 yılında alt yüklenici olarak görev alan Pamukkale Üniversitesi Hazar Roket Takımı, Alya Havacılık ve Uzay firması altında çalışmalarına devam ediyor. Hazar roket takımı Azerbaycan’da düzenlenen Teknofest etkinliğinde Azercosmos firmasının alt yüklenicisi olarak roket süreçlerine destek verdi ve ilk ihracatını gerçekleştirdi” açıklamasında bulundu.

Türkiye Yüzyılı Milli Teknoloji Hamlesine Gönül Vermiş Gençlerle Uçuşa Geçecek

Cansat süreçlerinde uluslararası katılımcılar arasında sayıca en çok Türk takımlarının yer aldığını vurgulayan Sayan, “Model uydu yarışmamızın düzenlenmeye başladığı 2016'dan günümüze yarışmalarımıza katılan birçok yarışmacımız kurdukları firmalar ile uzay ve havacılık sektöründe önemli yerlere sahip oldular. Amerika’da düzenlenen Cansat yarışmalarında üstün başarı elde eden ve teknik destek verilen takımlar da bulunuyor. Cansat süreçlerinde başarı gösteren ilk 20 takımdan uluslararası katılımcılar arasında sayıca en çok Türk takımları yer alıyor. İlk defa 2016 yılında 3 takım 18 kişi ile başlayan süreç, 2022 yılında 111 başvuru ile yaklaşık 600 kişiye ulaşan bir yarışmaya dönüştü. 2021 yılında QR (Qualification Review) aşaması tamamlanarak 20 finalist takım belirlendikten sonra, takımların Model Uyduları yarışmaya özgü tasarlanan roketler ile fırlatıldı. Takımlarımız yalnızca ülkemizde değil yurtdışında düzenlenen yarışmalarda da bizleri gururlandırıyor. Teknofest ile gücüne güç katan "Türksat Model Uydu Yarışması 2023" yeni görevlere ve heyecanlara sahne olacak. Bakanlık olarak amacımız; Her zaman olduğu gibi gençlerimizin kariyer yolculuğunda yanlarında olmak” sözleriyle açıklamasını noktaladı.