Türkiye Dünya Radyo İletişimi Konferansı’nda Temsil Edildi
30 Ekim 2019

Türkiye, 38. Dünya Radyo İletişimi Konferansı’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve beraberindeki heyet tarafından temsil edildi.

Dört yılda bir düzenlenen Dünya Radyo İletişimi Konferansı (WRC), radyo düzenlemelerini, radyo frekansı spektrumunun ve coğrafi uydu ve coğrafi olmayan uydu yörüngelerinin kullanımını düzenleyen uluslararası anlaşmayı gözden geçirmek üzere toplanıyor. Her toplantıda bir önceki konferansta görüşülen maddeler incelenerek, ITU Konseyi tarafından belirlenen gündem kapsamında revizyonlar yapılıyor.

Programda ülkemizi temsil eden Bakan Yardımcısı Sayan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “5G, uydular, otonom araçlar, İHA'lar, diğer kablosuz sistemler ve daha fazlası. Türk Heyeti olarak WRC Konferansında ülkemizi temsil ediyor, daha fazla spektrum için yarışıyoruz” ifadelerine yer verdi. 

WRC, üye devletlerin çoğunluğunun katılımıyla düzenleniyor. ITU Anayasası hükümleri uyarınca şunları yapmakla yükümlü:

“Radyo düzenlemelerini yapmak, herhangi bir frekans atamak ve tahsis planını revize etmek.

Dünya çapında telsiz haberleşmesini ele almak.

Radyo Düzenleme Kuruluna ve Radyo Haberleşme Bürosuna talimat vermek ve faaliyetlerini gözden geçirmek.

Gelecekteki Radyo Haberleşme Konferanslarına hazırlık yapmak ve  Radyo Haberleşme Meclisi ve Çalışma Grupları tarafından incelenecek soruları belirlemek.