Türk Telekom’da Siber Güvenlik Zirvesi Yapıldı
13 Haziran 2019

Türk Telekom tarafından düzenlenen Siber Güvenlik Zirvesi'nde, dünyada siber tehditlerle mücadele yöntemleri ve global örnekler masaya yatırıldı.

Türkiye'nin ilk entegre telekomünikasyon operatörü olan Türk Telekom, dijital dünyanın en önemli tehdidi siber saldırılara karşı çözüm önerilerini, ev sahipliği yaptığı Siber Güvenlik Zirvesi'nde gündeme getirdi. Türk Telekom'un Ankara'da düzenlediği Zirve'ye, teknoloji alanından 200'den fazla üst düzey yönetici katıldı. Zirve'de siber tehditler karşısında güvenlik çözümlerinin geldiği nokta ve bugünden yarına dönüşüm teorileri ele alındı.

Zirve'de konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye'nin dijital dönüşümüne 2005 yılından bu yana 35.3 milyar lira yatırım yapıldığının altını çizerek, bu süre içinde hazine'ye 89.2 milyar katkı sağlandığını belirtti.

Sayan, “Attığı her adımda, Türkiye’nin 2023 vizyonu paralelinde hareket eden Türk Telekom, ülkemizin, dünyaya teknoloji ihraç eden bir konuma gelmesini sağlamak ve milli kalkınmayı hızlandıracak hamlelerde öncülüğünü sürdürmek olarak belirlediği hedefinde durmaksızın ilerliyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği yol haritası olan “Milli Teknoloji Hamlesi”nin gereklerini yerine getirebilmek adına; Türk Telekom, Argela, Innova, Sebit gibi grup şirketleri ile birlikte yerli, milli 5G ve yeni nesil iletişim teknolojileri geliştirmek için yaptığı çalışmaların yanı sıra sağlık, enerji ve eğitim sektörlerinde de yenilikçi teknolojiler üretiyor. Bunun yanı sıra ürettiği patentli, inovatif ürünleri de yurt dışına ihraç ediyor” dedi.

Sayan: Milli Teknoloji Hamlesi Yolumuza Çıkacak Olan Engelleri Aşmamızda Bir Rehber

Siber güvenliğin sağlanmasının artık sadece teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardaki tehlikeleri bertaraf etmek için bir ihtiyaç değil aynı zamanda milli güvenliğin de bir parçası olduğunu ifade eden Sayan, “Yerli ve milli kaynaklarla başarılı bir sonuca ulaşabilmesi için a’dan z’ye, ilgili tüm kurumların bir arada ve azimli bir çalışma içinde olması şart. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belirttiği 2023 hedefleri, işte tam da bu yüzden çok önemli. Ne diyor Sayın Cumhurbaşkanımız “Nasıl ki topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olmamız mümkün değilse, teknolojiye hâkim olmadan da bağımsızlığımızı sürdürmemiz söz konusu olamaz.” Bu yolun çok kolay ve meşakkatsiz olacağını hiçbirimiz düşünmüyoruz ama şunu da unutmamamız gerekir Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Milli Teknoloji Hamlesi” yolumuza çıkacak olan engelleri aşmamızda bir rehber ve aldığımız sonuçların tabiri caizse mihenk taşı olacaktır” dedi.

Türk Telekom'da yapılan siber güvenlik çalışmalarından da bahseden Sayan, “Türkiye'nin lider bilgi ve iletişim teknolojileri şirketi olarak,  ‘dijital dönüşüm’ yolculuğumuza öncülük etmek, ülkemizin verisinin yurt içinde kalmasını sağlamak ve sadece Türkiye'nin değil bölgenin veri merkezi üssü olmak amacıyla 2 büyük yatırımımızı 2018 yılında hizmete sunduk. Teknoloji hızla gelişirken, nesnelerin interneti ve akıllı çözümlerin hızla yaygınlaşması ile Kurumsal müşterilerimizin artan veri ihtiyacını karşılamak, ülkemizi siber tehditlere karşı korumak ve ulusal güvenliğimizi sağlamak amacıyla Veri Merkezi ve Siber Güvenlik hizmetlerimize yaptığımız yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor. 130 milyon TL yatırım ile toplam 27 bin metrekarelik alan üzerinde hizmet sağlayan, Türkiye'nin en büyük veri merkezi Esenyurt Veri Merkezi ile toplam beyaz alan büyüklüğümüzü 4 kat artırdık.Müşterilerimize güvenli, yedekli ve yüksek hızlarla erişilebilir veri merkezi hizmetlerini üstün teknolojilerle sunarken, Türkiye’nin en büyük DDOS koruma altyapısı ile en güvenli veri merkezi hizmetini de sağlıyoruz. Türkiye’de siber güvenlik hizmeti sağlayan ilk Telekom operatörü olarak, ülkemizi siber tehditlere karşı korumak ve her alanda kesintisiz hizmet verilmesini sağlamak amacıyla, Türk Telekom Siber Güvenlik Merkezimizi hizmete sunmanın gururunu yaşıyoruz. Burada, Türkiye'nin en geniş Siber Güvenlik Hizmet portföyünü sağlıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.