Kablosuz Ağların Geleceği ve 5G’nin Önemi Konuşuldu
30 Ekim 2019

Kamu Bilişim Derneği ve ICT Media iş birliğiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde  "Kablosuz Ağların Geleceği ve 5G" etkinliği düzenlendi.

Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kamu Bilişim Derneği Başkan Yardımcısı Yakup Şıvka, ICT Medya Genel Yayın Yönetmeni Murat Pehlivan ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan UAB Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye'ye yönelik siber saldırıların çoğunlukla elektronik haberleşme altyapısını ve kamu kurumları başta olmak üzere bankacılık, enerji, sağlık gibi kritik sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşları hedef aldığına dikkat çekti.

Sayan, "Söz konusu saldırıların yüzde 99'unu dağıtık servis dışı bırakma (DDoS) ve oltalama (phishing) saldırıları oluşturmaktadır. Son günlerde özellikle bankacılık sektörüne çok yoğun DDoS atakları yapıldı. İçinde bulunduğumuz binada Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimizin (USOM) koordinasyonunda, 7/24 internet servis sağlayıcıları ve ilgili bankalar ile birlikte gerekli çalışmaları yaptık" bilgisini verdi.

Sayan, bankacılık sektörüne yönelik hafta sonu gerçekleştirilen saldırıların detayları hakkında da konuştu. Belirli bir kurumun servislerini hizmet dışı bırakmaya yönelik DDoS saldırısı şeklinde gerçekleştirildiğini kaydeden Sayan, "Bu saldırı kampanyasıyla alakalı bilgiler ilk olarak 27 Ekim Pazar gecesi ilgili bankanın yaptığı açıklamayla duyurulmuş olsa da esasen ilk dalga saldırı daha önce başladı. Söz konusu saldırı, 26 Ekim Cumartesi günü başlayan ancak vatandaşlarımızın aldığı hizmetleri etkileme kabiliyetine sahip olmayan ataklardı. Daha doğrusu bu atak savunma sistemleri tarafından çok hızlı bir şekilde bertaraf edildi. İkinci dalga DDoS saldırısı ise pazar günü başladı ve şiddetini artırarak yaklaşık bir buçuk gün devam etti. Bu süre zarfında yoğun olarak çok farklı tiplerdeki saldırı vektörleri bir arada kullanıldı" şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Siber Saldırılar Yaklaşık 2 Kat Arttı

Bu yıl işletmeciler tarafından USOM'a eylül ayı itibarıyla raporlanan saldırılarla ilgili verileri paylaşan Sayan, "2019'da Türkiye'ye 95 binin üzerinde saldırı gerçekleştirildi. Bu yıl raporlanan siber saldırıların, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 kat arttığını görüyoruz. Biz ülkemizin siber güvenliğinin sağlanması için BTK bünyesinde faaliyet gösteren USOM aracılığıyla 7/24 esasıyla ülkemize yönelik siber saldırılarla savaşıyoruz. Ülkemizde özellikle 2015 yılı sonunda yaşanan ve internet hizmetlerini etkileyen saldırılardan sonra operatörlerimizin önemli oranda yatırım yapmasını sağladık. Bu noktada rakamsal bir bilgi paylaşmayı uygun bulmuyoruz ancak DDoS engelleme kapasitesini kat kat artırdığımızın altını çizmek istiyorum. Türkiye, siber güvenlik anlamında zor bir hedef haline geldi” dedi.

Siber tehditlerle mücadele kapsamında tamamen yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ve makine öğrenmesi ile yapay zekâ teknolojilerini temel alan yazılımlar kullanıldığını belirten Sayan, siber güvenliğe yönelik tehlikelerin daha oluşmadan kaynağında yok edilmesini amaçladıklarını bildirdi.

Bakan Yardımcısı Sayan: İstanbul’daki Test Sahasının Açılışını Yapacağız

Sayan, BTK'nin koordinasyonunda 5G Vadisi Açık Test Sahası Projesi yürütüldüğünü hatırlatarak, "Hacettepe Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone iş birliğiyle 5G Vadisi Açık Test Sahası'nı Ankara'da oluşturduk ve burada testler gerçekleştiriliyor. İstanbul'daki test sahasının da İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi ve operatörlerimizle birlikte alanını belirleyerek önümüzdeki günlerde resmi açılışını yapacağız" ifadelerini kullandı.

Başkan Karagözoğlu: 5G Teknolojisi Ekonomiye Büyük Katkı Sağlayacak

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da konuşmasında 5G’nin öneminden ve siber güvenlikten bahsetti. Dünya ülkelerinin 4G teknolojisinin bir üst sürümü olan 5G için rekabet ettiğini vurgulayan Karagözoğlu, “5G hayatımızda köklü bir değişiklik yapmaya geliyor adeta. 5G’nin hayatımıza girmesiyle nesneler arası iletişim en üst seviyelere çıkacak ve veri transfer hızının nasıl arttığına hep birlikte şahit olacağız. Bunun yanında 5G teknolojisinin ekonomiye yapacağı büyük etkiden şüphe yok. Tahminlere göre 2035 yılında, 5G teknolojisinden kaynaklı trilyon dolarlar değerinde mal ve hizmet alışverişi yapılacak ve yeni istihdam alanları ortaya çıkacak. Buna karşın bu olumlu ekonomik etki, yanında güvenlik sorunlarını yani jeopolitik bazlı tehditleri ve 5G teknolojisinin teknik özelliklerinden dolayı birtakım riskleri de beraberinde getiriyor” açıklamasında bulundu.

Başkan Karagözoğlu, siber güvenliğin, milli güvenliğin bir parçası olduğunun altını çizdi ve ekledi: “Çoğu ülkede kara, deniz, hava ve uzayın yanı sıra siber uzay da artık askerî harekât alanı olarak görülüyor. Dünyadaki gelişmelerle birlikte bizde ülke olarak bilgi teknolojileri alanında yerli ve milli çözümleri geliştiren, üreten, ihraç eden ve kendine yeten bir Türkiye olmak zorundayız.  Biz Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak hem teknolojinin nimetlerinden yararlanmak hem de olası risklere karşı ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak adına çalışmalarda bulunuyoruz. Özellikle son birkaç yılda sayısı ve karmaşıklığı geometrik olarak artmakta olan siber saldırılarla BTK bünyesinde faaliyet göstermeye başlayan USOM aracılığıyla mücadele ediyoruz. Bunun yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde kurulan ve sayısı 1000’in üstüne ulaşan Siber Olaylara Müdahale Ekibi ve bu ekiplerde görevli 3000’e yakın kayıtlı siber güvenlik uzmanı, USOM koordinasyonunda görev yaparak ülkemizi siber saldırılara karşı 7/24 korumaya devam ediyor. Giderek bir marka haline gelen USOM, ülkemizdeki siber güvenlik ekosisteminin gelişimi için önemli görevler üstleniyor.”

Başkan Karagözoğlu: Kendi Kaynaklarımızı Kullanarak Yerli Milli Üretime Destek Oluyoruz

Siber güvenlik söz konusu oluğunda doğru bilgiye ulaşmanın oldukça önemli olduğuna değinen Karagözoğlu, “Biz kurum olarak, değerleri milyon dolarlarla ifade edilebilecek projeleri kendi kaynaklarımızla geliştirerek yerli ve milli üretime destek oluyoruz. Bu çalışmalar kapsamında, tamamen kurumsal iç kaynaklarla geliştirilen AVCI, AZAD ve KASIRGA projeleri, ulusal siber güvenliğimize önemli katkılar sağlıyor. AVCI uygulaması ile zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin ve komuta kontrol merkezlerinin tespiti gerçekleştirilirken, AZAD uygulaması ile makine öğrenmesi ve yapay zekâ imkânları kullanılarak BotNet’lere dâhil olmuş köle bilgisayarların tespitine yönelik çalışmalar yapılıyor. Öte yandan, başta kritik kamu kurumları ile kritik altyapılar olmak üzere ülkemizin internete açık kaynaklarına ilişkin zafiyet taraması ve hizmet sürekliliğinin sağlanmasına yönelik izleme faaliyetleri ise KASIRGA projesi ile yapılıyor. Ayrıca, kullandığımız tuzak sistemlerle, saldırı kaynaklarının tespiti yapılabildiği gibi saldırganların davranış biçimleri ve saldırılara ilişkin detayların analizi de mümkün oluyor” ifadelerini kullandı.