Bilgi ve İletişim Teknolojisinin Liderleri Semerkant’ta Toplandı
27 Ekim 2022

Türk Devletleri Teşkilatı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlar Toplantısının dördüncüsü "ICT WEEK Özbekistan-2022" adıyla Özbekistan’da düzenlendi.

Özbekistan’ın Semerkant şehrinde yapılan toplantıya, TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, üye ve gözlemci devletlerin bilgi ve iletişim teknolojilerinden sorumlu bakan ve bakan yardımcıları katıldı. Toplantı kapsamında dijital altyapı, e-devlet ve e-hizmetlerin yanı sıra siber güvenliğin geliştirilmesi konusunda BİT alanındaki mevcut işbirlikleri değerlendirildi.

Ülkemizi temsilen toplantıya katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakan Yardımcısı Zamirbek Kozhomuratov ile toplantı kapsamında ikili görüşmeler yaptı. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında; siber güvenlik, bilişim altyapısının geliştirilmesi konularında ortak çalışma yürütülmesi konusu görüşüldü. Bakan Yardımcısı Sayan, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yapılan yatırımların ve işbirliklerinin önemini vurguladı.

Sayan, Özbekistan Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Geliştirme Bakanı Sherzod Shermatov ile de bir araya geldi. Toplantıda, iki ülke teknoloji şirketlerinin karşılıklı yatırımları, bilişim eğitimleri ve ortak projeler yapılması konusu görüşüldü.

Toplantı sonunda “Türk Devletleri Teşkilatı Üye Devletlerinde Bilişim Alanının Geliştirilmesine Yönelik Mutabakat Zaptı (Memorandum of Understanding on the Development of IT Field in the Member States of The Organization of Turkic States)” imzalandı.