Bakan Yardımcısı Sayan: Ülkemizin Dijital Yollarını İnşa Ediyoruz
24 Kasım 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Dünyayı Teknoloji Kurtaracak” teması ile düzenlenen Bilişim Zirvesi etkinliğine katıldı. Sayan, bilişim ve teknoloji üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Kamu ve özel sektörün önemli isimlerinin ve akademisyenlerin de katıldığı bu yıl 22.’si düzenlenen Bilişim Zirvesi’nde konuşan Sayan, dijital gelişmelere ayak uydurmanın ve iş süreçlerine teknolojik gelişmeleri entegre etmenin, küresel rekabette yer alabilmenin en önemli şartı olduğunu belirtti.

Bakan Yardımcısı Sayan, “Bugün dünyada 5 milyarı aşkın insan internet kullanıyor ve dünya genelinde 13 milyarı aşkın internete bağlı cihaz olduğu tahmin ediliyor. 2025 yılında dünya genelinde yüz milyardan fazla farklı iletişimin olacağı ve bunların sadece %10’unun kişiler arasında olacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte bir ağa bağlı cihaz sayısının trilyon mertebesine ulaşması bekleniyor” sözleriyle iletişimin gelecekteki dönüşümüne dair önemli bilgiler verdi.

Artan veri trafiği ile oluşan yüksek kapasite ve hız ihtiyacının yeni nesil haberleşme şebekeleri ve fiber altyapıları zorunlu hale getirdiğini ifade eden Sayan, Bakanlık ve BTK olarak bizler paydaşlarımızla birlikte ülkemizin dijital yollarını inşa ediyor, çeşitlendiriyor, daha da yetenekli hale getiriyoruz ve yeni nesil teknolojiler ile özellikle fiber yatırımlara öncelik veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Sayan: Yerli ve Milli İmkanlarla Üretim Çalışmalarına Hız Kesmeden Devam Ediyoruz

Bakanlık olarak 5G ve ötesi teknolojiler konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Sayan, “Ülkelerin ancak üretimle güçlenebildiği, başkaları tarafından üretilen ürünleri kullanarak uzun vadede dünyada söz sahibi olamayacağının bilinci ile ülkemizin özellikle haberleşme, savunma gibi yüksek teknolojiye dayalı sektörlerde yerli ve milli imkanlarla üretim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyoruz” sözleriyle üretimde yerli ve millileşmenin önemini vurguladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği yerli ve milli üretim hedefi doğrultusunda bilgi teknolojileri sektörünün hizmet ve yazılım alt sektörlerinde yerli üretim payının %75’lere ulaştığını açıkladı.

Sayan, Bakanlık ve BTK bünyesinde kurulan BTK Akademi ile çocuklara ve gençlere bilişim alanında ücretsiz eğitim verdiklerini açıklarken, bu kapsamda eğitim portallerinin 1 milyonu geçen kayıtlı kullanıcısı olduğunu ifade etti.

Teknolojik gelişmeler ile birlikte siber güvenlik risklerinin de arttığına değinen Bakan Yardımcısı Sayan, “Siber güvenlik, milli güvenliğin bir parçası ve ülkelerin refahını doğrudan etkileyen bir faktör haline gelmiştir” şeklinde konuşarak günümüzde siber güvenliğin öneminin geldiği noktayı belirtti. Bu kapsamda Bakanlık ve BTK’nın yaptığı çalışmalardan söz eden Sayan, “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) bünyesinde ülke çapında 2100’ü aşkın SOME’lerimiz, ve 6500’e varan siber güvenlik uzmanlarımız ile7/24 yürütülen etkin çalışmalarla siber vatanımızı koruyoruz” açıklamasında bulundu.

Teknolojide sürdürebilirlik ve doğa dostu çözümlerin dünya için öneminden de söz eden Sayan, “Gelecek nesillerimiz ve dünyamızın geleceği için doğa dostu çözümler geliştirmeye öncelik verirken, dünyamızı korumak ve daha yaşanabilir hale getirmek için de teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanmak durumundayız” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Bilişim Zirvesi, yapılan konuşmaların ardından BTHABER Şirketler Grubu tarafından düzenlenen “Teknoloji Kaptanları Ödülleri” töreni ile son buldu.