Bakan Yardımcısı Sayan: Ülkemizi Yüksek Teknoloji Üretim Üssü Haline Getirmeyi Hedefliyoruz
27 Kasım 2024

Kamu Bilişim Derneği tarafından 11’incisi düzenlenen Kamu Bilişim Zirvesi, “Gelecek İçin Bilişim” ana temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İkinci Başkanı Selamettin Ermiş’in katılımlarıyla yapılan zirveye kamu ve özel sektörden çok sayıda isim katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, dijital dönüşüm süreciyle birlikte; yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim, nesnelerin interneti, blockchain, 5G ve ötesi teknolojiler, akıllı şehirler, makine öğrenimi gibi kavramların giderek önem kazandığını belirtti.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gerek iş dünyasında gerekse kamu sektöründe dijital dönüşümleri de beraberinde getirdiğini ifade eden Sayan, “Ülkemizde 2008 yılında hizmete giren e-Devlet platformu bunun en güzel örneklerinden biri. Milyonlarca vatandaş tarafından tercih edilen bu sistem sayesinde verimlilik artışının yanında daha etkili ve etkin hizmet sunulabiliyor ve vatandaşlarımız kamu hizmetlerinden azami ölçüde faydalanabiliyor. Bugün, 66 milyonu aşkın vatandaşımız e-Devlet kapısı üzerinden hizmet alıyor.” şeklinde konuştu.

Vatandaşların elektronik haberleşme teknolojilerine gösterdiği ilgiyi mutlulukla karşıladıklarını söyleyen Sayan, “Halihazırda yaklaşık %109,3 yaygınlık oranına karşılık gelen 93,3 milyon mobil abonemiz bulunurken, M2M abone sayımız ise 10 milyona ulaşmış durumda. Bununla birlikte, internetin yüksek hızlı olarak mobil ve sabit altyapılar üzerinden kullanılabilir olması, ülkemizin teknoloji alanındaki temel amaçlarından birini oluşturuyor.” dedi.

Sayan, “Bu doğrultuda; 3G hizmeti 2009 yılı itibari ile hayata geçirildi ve Mart 2016 itibari ile abone sayısı 66 milyona ulaştı. Nisan 2016’dan itibaren 4,5G’nin kullanıma sunulması ile beraber bugün gelinen noktada 4,5G abone sayısı 86 milyonu aştı ve bu da mobil abonelerimizin %92,5’ini oluşturuyor. Diğer taraftan genişbant abone sayımız ise 92,6 milyonu geçerken, altyapı noktasındaki en önemli unsur olan fiber ağımız da 577 bin km’yi aştı. Fiberden hizmet alan abone sayımız ise 7,3 milyonu geçti.” açıklamasında bulundu.

5G ve ötesi teknolojilerin büyük fırsatları da peşinde getirdiğini belirten Sayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yerli 5G teknolojisi altyapısı kurmadan 5G’ye geçemeyiz” ifadesinin temel hareket noktalarını oluşturduğunu söyledi.

Sayan, “5G Açık Test Sahası, 5G TR Forum ve 5G Vadisi çalışmalarını yıllardır başarı ile yürütüyoruz. Ülkemizin 5G’ye geçişinin yerli ve milli şebeke ürünleriyle olması hedefi çerçevesinde, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi üyesi firmalarımız ile üç mobil işletmecimiz tarafından, “Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi” yürütülüyor. 5G Vadisi Açık Test Sahasında teknoloji geliştiricilerimiz testler yapabiliyor.  Burada temel hedefimiz; 5G ve Ötesi alanlardaki her türlü Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetleri için test, doğrulama ve deneme altyapısını oluşturmak ve kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz yeni hizmetlerin insanımıza sunulmasına destek vermek.” diye konuştu.

Güçlü bir dijital altyapı inşa ederken bu altyapıyı koruyacak güvenlik önlemlerinin de aynı hızla gelişmesinin önemini vurgulayan Sayan, “Bakanlık olarak bu konuda görevimizin bilincindeyiz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde kurulan ve "Türkiye'nin siber kalesi" olarak adlandırılan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yurt içi ve yurt dışı kaynaklı siber tehditleri tespit etme ve önleme faaliyetlerini yürütüyor. Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA ve KULE gibi uygulamalar, ele geçirilmiş ve zararlı yazılım bulaşmış sistemleri tespit edilebiliyor ve son süratle gerekli önlemleri alarak siber vatanımızı 7/24 esasıyla koruyor.” ifadelerini kullandı.

Yerli ve milli üretimin önemini vurgulayan Sayan, “Kendi üretmediğiniz hiçbir ürününün söz sahibi de olamazsınız. Bu noktada tüm çabamız, dijital çağın gerektirdiği yapay zeka, bulut bilişim, blok zincir ve 5G gibi yenilikçi teknolojilerde yapacağımız atılımlarla birlikte ülkemizi ‘Dijital Türkiye’ hedefine ulaştırmak ve yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmek için.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.