Bakan Yardımcısı Sayan: Teknolojiye Hâkimiyet Geleceğimiz Açısından Kritik Öneme Sahip
22 Aralık 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Turkcell ev sahipliğinde düzenlenen TUBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programına katıldı. Sayan, iletişim sektörünün günümüzde ulaştığı nokta hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kamu ve özel sektörün önemli isimlerinin de katıldığı programın açılışında konuşan Sayan, Türkiye’nin haberleşme sektöründe ulaştığı nokta ve gelecek hedefleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Türkiye’nin dijitalleşme üzerine yaptığı güçlü yatırımlar sayesinde haberleşme alanında çağ atladığını belirten Bakan Yardımcısı Sayan, “Türkiye'de mobil abone sayısı 88 milyon 500 bine ulaştı. Mobil abonelerin 82,4 milyonu 4.5G hizmeti alıyor. Mobil abone yaygınlığının da yüzde 104,6’yı aştığını görüyoruz” ifadelerini kullandı. Özellikle salgın döneminin etkisiyle, insanların hayatlarını sanal dünyaya daha çok taşıdığını belirten Sayan, “2022 ilk yarıyılı itibariyle 89,5 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldı, internet abone sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4,5 arttı” sözleriyle internet abone sayısındaki artışı ifade etti.

Dijitalleşme ile hedeflenen akıllı bağlantı çağına ulaşılması için 5G teknolojisinin önemine değinen Sayan, “5G, yeni ürünler ve yeni iş modelleri ile ekonomik ve sosyal hayatı önemli ölçüde etkileyecek bir potansiyele sahip. Aynı zamanda savunma ve askeri alanda da 5G’nin kullanılmasına yönelik çalışmalar hızla devam ediyor” şeklinde konuştu.

Konuşmasında içinde bulunduğumuz dönemde kullanılan teknolojiye hâkimiyetin; milli güvenlik ve bağımsızlık konusunda oldukça önemli olduğunun vurgusunu yapan Bakan Yardımcısı Sayan; “Sayın Cumhurbaşkanımızın Milli Teknoloji hamlesi vizyonu ile sektörümüze yönelik politika ve stratejilerimizi ortaya koyduk. 5G’ye yerli ve milli ürünlerimiz ile geçme yönünde önemli çalışmalar yaptık ve bugün geldiğimiz noktada çalışmaların somut ürünlere dönüşmüş olmasından büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yerli ve milli üretimi güçlendirmek için yatırımların son sürat devam ettiğini söyleyen Sayan, “Bakanlığımız ve Savunma Sanayii Başkanlığımız arasında imzaladığımız bir protokolle fikri ve sınai hakları tamamen ülkemize ait baz istasyonlarını geliştirmek amacı ile 2013 yılında başlattığımız ULAK projesi bugün yaklaşık 1.700 baz istasyonuna ulaştı” açıklamasında bulundu. Yerli ve milli üretim hedefi kapsamında Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’ni (HTK) de kurduklarını açıklayan Sayan, “Zamanla HTK büyüyerek, 160’dan fazla firmayı ve 8000’den fazla çalışanı içinde barındıran bir organizasyon haline geldi. HTK üyesi 14 firma ile 3 mobil işletmeci olmak üzere 17 Şirket tarafından, 5G’ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkânlar ile cevap verebilmek amacıyla “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi” geliştirildi” dedi.

Türkiye’de üretilen verilerin ülke içinde kalmasının faydalarına değinen Bakan Yardımcısı Sayan, bu doğrultuda e-CALL hizmetlerinde kullanılan SIM kartlarının Türkiye’deki mobil işletmecilerden temin edilmesi hedefiyle eSIM teknolojisine geçildiğini ve eSIM platformunu tamamen kendi imkânlarıyla geliştirdiklerini ifade etti.

Türkiye’nin en önemli hedeflerinden birinin teknoloji geliştirme konusunda küresel bir merkez olmak olduğunu belirten Sayan, Ar-Ge çalışmalarının bu kapsamda oldukça önemli olduğunu söyledi. Bakan Yardımcısı Sayan, “Bu nedenle TÜBİTAK 1515 Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı’nı da büyük bir adım olarak görüyoruz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.