Bakan Yardımcısı Sayan: Siber Güvenlik Topyekûn Bir Sorumluluktur
17 Mayıs 2024

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Hacktrick Siber Güvenlik Konferansı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın katılımıyla gerçekleştirilen konferansa; siber güvenlik sektörü temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, dijital ortama taşınan her bir sistemin gerekli tedbirler alınmadığı zaman ciddi güvenlik risklerini de beraberinde getirdiğini belirtti.

Siber güvenlik kavramının kara, deniz, hava ve uzaydan sonra beşinci harekât alanı oluğunu dile getiren Sayan, “Siber güvenlik öyle bir konu ki gelişmelerden haberdar olmak için başka ülkelerle dirsek temasında olmak zorundasınız, ama iş saldırılardan korunmaya gelince, yapayalnız olduğumuzu da bilmek gerekiyor. Hatta çoğu zaman yalnız olmak zorundayız. Çünkü siber güvenlik sıfır güven ilkesine dayanır. Emin olamadığınız birine güvenmek büyük bir hata olacaktır. Güvenliğin mutlaka tek bir elde bulunması gerekiyor. Yani kendi elinizde. Unutmayın ki kaos ve karmaşanın olduğu yerde güvenlikten söz edemeyiz. Tıpkı yerli ve milli bir siber mücadelenin olmadığı yerde saldırılar karşısında güçlü olmaktan söz edemeyeceğimiz gibi.” ifadelerini kullandı.

Sayan, “Pek çok ülke gibi ülkemiz de siber saldırılar ile her gün sınanıyor. Araştırmalar, geride bıraktığımız yıl ülkemizde her 1000 kişiden 32’sinin siber saldırıya uğradığını ortaya koyuyor. Siber saldırılara ilişkin veriler incelendiğinde siber saldırganların %70’inin dışarıdaki, kalan %30’unun ise içerdeki kişilerden oluştuğu görülüyor. Bir başka deyişle ortalama her üç siber saldırıdan biri, saldırıya uğrayan yapıyla bağlantısı olan kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Hal böyle olunca siber güvenlik kavramı artık ülkeler için ulusal güvenliğin ayrılmaz ve en önemli bileşeni haline geliyor.” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Siber Güvenlikte En Zayıf Halkayı İnsan Faktörü Oluşturuyor

Hükümetlerin siber saldırılar için en üst düzey güvenlik önlemleri almak zorunda olduğunun altını çizen Sayan, “Sahip olduğunuz yetkin siber güvenlik uzmanı ve kurumsal tecrübe bu işin başında geliyor. Siber güvenlik alanında ulusal düzeyde kapasite inşaası Bakanlık olarak belirli bir strateji ve politika dahilinde ele aldığımız bir alan. Düzenlediğimiz eğitimler, ulusal ve uluslararası tatbikatlar, yarışmalar, konferansların en temel amacı bilgi ve tecrübe paylaşımı, yetkinliklerin artırılması ve ulusal siber gücümüze güç katmaktır.  Bu etkinliğin de geleceğimizin mimarı siz gençlerin katılımı ile hedeflerimize katkı sağlayacağına, siber ordumuza neferler kazandıracağına inancım tam.” şeklinde konuştu.

Verinin günümüzde hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Sayan, “Veri, artık yeni çağın petrolü olarak adlandırıyor. Bu kadar kıymetli bir hazine şüphesiz siber saldırganların hedefi haline geliyor. İnternette yayınlanan her görüntü, bir veri açığını da beraberinde getiriyor. Yapay zekâ, büyük veri kümelerini analiz ederek ve zayıflıkları belirleyerek veri ihlalleri gerçekleştirmek için de kullanıyor ne yazık ki. Bu doğrultuda bizler de Bakanlık olarak Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı şiarıyla hareket ediyor, çalışmalarımızı ona göre sürdürüyoruz. Yerli ve milli uygulamalar geliştirmek her zaman öncelikli hedefimiz.” dedi.

Sayan, “Unutmayalım ki, siber güvenlik topyekûn bir sorumluluktur. Hem çalışmalarımızı yaparken bir arada olmak hem de sonuçlarının herkesi bağladığını unutmamak bizim en büyük kazanımımız olacaktır. Birbirimize destek olarak, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşarak daha güvenli bir dijital dünyayı el ele inşa etmek bizim mutasarrıfımızda.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.