Bakan Yardımcısı Sayan: Mobil Cihazlarınıza Yüklediklerinize Dikkat Edin
25 Şubat 2020

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde, Kamu Siber Güvenlik Derneği tarafından "Mobil Cihazların Güvenliği" temasıyla 7'nci Siber Güvenlik Platformu etkinliği düzenlendi.

Programın açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı. Siber güvenlikte bireysel bilinçlenmenin önemine dikkati çeken Sayan, mobil uygulamaları kullanırken daha dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Sayan, "Son dönemde resmi kurumların mobil uygulamaları gibi görünen sahte uygulamalarla karşılaşılıyor. Mobil cihazlarımıza yüklediğimiz uygulamaların resmi kurumlara ait olup olmadığına dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle uygulamaların, cihazımızdaki hangi özelliğe erişmek istediklerini kontrol etmeliyiz. Cihazımızın kamerasına, mikrofonuna veya rehberine gerekli olmadığı halde erişmek isteyen uygulamalara karşı dikkatli olmalıyız" diye konuştu.

Zararlı yazılımların telefonlara yüklenmesi konusunda farklı yöntemlerin kullanıldığına işaret eden Sayan, bilinmeyen numaralardan gelen çağrılarla da mobil cihazlara takip programları yüklenildiğini, bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

Sayan, Türkiye'nin siber güvenlik uzmanı yetiştirme konusundaki çalışmalarına da değinerek, şöyle konuştu, "Geçtiğimiz günlerde, siber güvenlikle ilgili uzman açığının kapatılabilmesi için siber güvenlik paydaşı olan kurumlarla bir araya gelerek koordinasyonun sağlanması noktasında bir karar verildi. Biz de bu noktada üzerimize düşeni en iyi şekilde yapacağız. Önümüzdeki dönemde her alanda olduğu gibi, bilgi ve iletişim teknolojilerinde de Türkiye'yi dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında göreceğiz. Yüksek teknolojiye dayalı ürünleri tasarlayan, geliştiren, üreten, güvenliğini sağlayan ve tüm dünyaya pazarlayan bir Türkiye için çalışacağız"  ifadelerini kullandı.

Başkan Karagözoğlu: Küresel Mobil Veri Trafiği Artıyor

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da mobil teknolojilerin hızla gelişmesi ve internetin bu teknolojilerle kullanılabilir hale gelmesiyle pek çok alanda değişim yaşandığını bildirdi.

Mobil teknolojilerin bilgisayarlara olan bağımlılığı önemli ölçüde azalttığını belirten Karagözoğlu, "Bilgisayarın sahip olduğu pek çok özellik mobil akıllı cihazlara taşındı hatta mobil telefonlar daha fazlasını yapabilecek kapasiteye ulaştı. Bu gelişme, küresel mobil veri trafiğinin her yıl katlanarak artmasına neden oldu" dedi.

Başkan Karagözoğlu, iletişimin yoğunlaştığı bir dönemde veri güvenliğinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak, var olan verilerin saldırılardan korunması için teknolojik ve yasal zeminde bazı önlemlerin alınmasını zorunlu kıldığını kaydetti.

Kişisel veri güvenliği konusunda kurum olarak çeşitli düzenlemeler yaptıklarına dikkat çeken Karagözoğlu, "Bu çalışmalar arasında en önemlisi, hem verilerimizin hem de ülkemizin siber güvenliğinin sağlanması için Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM) kurulması oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Karagözoğlu, USOM bünyesindeki çalışmalar ve geliştirilen projelerle siber tehditleri tespit ederek, bunları engellemeye yönelik tedbirler alınmasının amaçlandığını söyledi.