Bakan Yardımcısı Sayan: KOBİ’lerimizi Teknolojik Anlamda Donatmamız Gerekiyor
10 Eylül 2020

Erıcsson tarafından online KOBİ eğitimi düzenledi. Eğitimde KOBİ’lerin Türkiye ekonomisi açısından önemine dikkat çekildi.

Online ortamda düzenlenen eğitimin açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakan Yardımcısı Sayan, Türkiye’deki işletmelerin %99,83’ünü oluşturan KOBİ’lerin hem ülke ekonomisine olan hem de Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına yaptıkları katkı nedeniyle çok önemli olduğunu söyledi.

Teknolojinin geldiği noktaya dikkat çeken Sayan, “Online ağ sistemleri sayesinde insanlar, dünyanın bir ucundan diğer ucuna rahatlıkla ulaşabiliyor ve sınırlarını tamamen ortadan kaldırıyor. Buna da en iyi örnek e-ticaretteki hareketlilik. E-ticaret pazarında yıllık büyüme oranımız %41’e ulaştı. Pandemi döneminde ise internetten alışveriş yapanların oranı %70’e yükseldi. Bu rakam yıllık büyümenin de arttığını gösteriyor. Şüphesiz ki birikimlerini teknoloji ile birleştiren KOBİ’lerimiz bu pastadan payını aldı. Bu payı daha da arttırmanın yolu KOBİ’lerin teknoloji alanında eğitilmesinden ve donatılmasından geçiyor” dedi.

KOBİ’lerin sosyal denge içinde önemli olduğunu söyleyen Sayan, “Hepinizin bildiği üzere önümüzde ibret verici, en kısa sürede sonuçlanmasını ümit ettiğimiz bir süreç var. Pandemi sonrası dünya genelindeki KOBİ’lerin yüzde 33’ü, Türkiye’deki KOBİ’lerin ise yüzde 34’ü salgın sebebiyle çalışan sayılarını azalttı ve küçülmeye gitti.  Özellikle ülkemizde KOBİ’ler bu zor dönemi atlatabilmek adına çözüm arayışına girdi. Ancak, umutsuzluğa kapılmanın ne sırası ne de zamanı” şeklinde konuştu.

KOBİ’lerin bazı risklerle de karşı karşıya olduğunu belirten Sayan, “Veri ihlalleri ile sonuçlanan siber saldırılarda, genellikle büyük şirketlerin hedeflendiği düşünülse de KOBİ’ler de aynı siber güvenlik problemleri ile karşılaşıyor ve etkili güvenlik önlemlerini alamayan KOBİ’ler, hedef tahtasına kolayca yerleşiyor. Mobil cihazlar ve IoT gibi yeni teknolojileri giderek daha fazla benimseyen KOBİ’ler; iş açısından kritik öneme sahip uygulamaların %50'sinden fazlasına mobil cihazlardan erişmelerine rağmen, şirketlerinin güvenliğini zayıflatacağının haklı endişesini de yaşıyor. Bu noktada küçük ve orta ölçekli şirketlerin siber güvenliklerini desteklemek için büyük bütçeler gerektirmeyen adımlar atılması elzem.  Bu anlamda biz Bakanlık ve BTK olarak gerekli tüm çalışmaları titizlikle yürütüyoruz. USOM bünyesinde tamamen yerli ve milli imkânlarla üretilen AVCI, AZAD ve KASIRGA yazılımlarımızla, ülkemizin siber güvenliğini 7/24 koruyoruz” ifadelerini kullandı.

AR-GE faaliyetlerinin önemine de değinen Sayan, “Ülkemizdeki son 18 yıllık süreci dikkatle incelediğimizde, genel anlamda devletimizin Ar-Ge konusuna çok büyük önem verdiğini görüyoruz. Bu önem, rakamlara da çok net olarak yansıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı verilere göre Türkiye’de Ar-Ge harcamasının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya oranı 2002 yılında %0,5 iken bugün itibarıyla neredeyse iki katın üzerinde bir artış var. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’de son 18 yılda büyük bir mesafe kat edildiği açık. Kuşkusuz Ar-Ge faaliyetlerinde görülen gelişmelerde başta Cumhurbaşkanımızın desteği olmak üzere Hükümetlerimizin politikaları önemli bir rol oynadı” diye konuştu.

Başkan Karagözoğlu: KOBİ’leri Dış Pazarlarda Daha Etkin Görmek İstiyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da KOBİ’lerin katalizör görevini üstlendiklerini ifade etti. Karagözoğlu, “KOBİ´lere büyük ticari kurum ve kuruluşların sahip olduğu ölçüde verimlilik, rekabet gücü sağlamanın yanında iç ve dış pazarlarda daha etkin bir konuma gelmelerine yardımcı olacak en önemli katkı ise dijital alanda gereken desteğin sağlanması olacaktır” dedi.

Türkiye’deki KOBİ’lerin her geçen gün teknolojiyi daha fazla kullandıklarını dile getiren Karagözoğlu, “Ülkemizdeki KOBİ’lerin büyük kısmı, yeni teknolojileri kullanıyor ya da kullanmayı planlıyor. Bilgi teknolojilerini kullanana KOBİ’lerin oranını  artırmak için eğitimleri elzem olarak görüyoruz. Bu konuda Ericsson’a verdiği katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bizler de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak gerektiği yerde her türlü desteği veriyoruz. Ülkemizin 2023 vizyonu kapsamında yerli ve milli üretimin ne kadar önemli olduğunun bilinciyle bir taraftan ülkemize bilgi birikimi getirecek ve bilgi birikimini yerlileştirecek yabancı şirketlere destek olmaya gayret ederken, diğer taraftan da yerli şirketlerimize yol gösterecek adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu.

Karagözoğlu konuşmasını, KOBİ’lerin dünya pazarına girmesi gerektiği vurgusuyla noktaladı.