Bakan Yardımcısı Sayan: Hedefimiz Yeni Nesillere Daha Yaşanabilir Bir Dünya Bırakmak
07 Haziran 2024

Turkuvaz Medya Grubu'nun aylık ekonomi dergisi Inbusiness'ın düzenlediği II. Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi, İstanbul’da yapıldı. Zirveye katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.


Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Köşe Yazarı Okan Müderrisoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, Türkiye'de yer alan uluslararası sosyal medya şirketlerinin kural ve mevzuatlara uyumu konusu ele alındı.


Bakan Yardımcısı Sayan, dijitalleşmenin gittikçe arttığı günümüz dünyasında hedeflerinin başında yeni nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak olduğunu belirtti. Sayan, “Bilgi ve iletişim teknolojileri her birimizin hayatında vazgeçemeyeceği bir noktaya ulaşmış durumda ve ülkemizdeki genç nüfusun da etkisiyle teknoloji kullanımı konusunda büyük bir ivme ile ilerliyor. Her an her yerde bağlantılı olmak istiyoruz, sunulan hizmetlere bulunduğumuz her yerde bir tık ile ulaşıyoruz. Tüm bunlar aslında Bakanlık olarak, BTK ve ilgili paydaşlar ile yürüttüğümüz haberleşme altyapıları ile mümkün olabiliyor.” dedi.



Bakan Yardımcısı Sayan: Sosyal Medya Siteleri Biz Zorlamadıkça Yasal Düzenlemelere Uymuyor


Sosyal medyanın en büyük özelliği kendi içinde çok önemli bir data barındırması olduğunu ve datanın elde edilmesi için büyük bir savaş verildiğini belirten  Sayan, "Sosyal medya ile ilgili yasal düzenlemeyi ilk yapan ülkelerden biriyiz. Sosyal medyanın belirli kuralları olması gerektiğini savunup günlük hayatta uyulan kurallara göre bir yasal düzenleme yaptık. Ancak sosyal medya siteleri biz zorlamadıkça ülkemizdeki yasal düzenlemelere uymak istemiyorlar" ifadelerini kullandı.


X’in Türkiye’de temsilcilik açması ile ilgili sorulara yanıt veren Sayan, “Türkiye’den günlük erişimi 10 milyonu aşan sosyal ağlar ayrıştırıldı ve bunların temsilcileri teknik, idari, hukuki ve mali yönden sorumlu tutuldu. Diğer taraftan, bu sosyal ağların temsilcilerinin doğrudan sosyal ağ sağlayıcı tarafından kurulmuş olması ve esas sermaye tutarının en az yüz milyon Türk lirası olması şartı getirildi. Kapsama giren YouTube, TikTok, Facebook ve Instagram (Meta) belirtilen şartlarda temsilci belirleyip BTK’ya bildirmesine rağmen, X ise temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği için reklam yasağına muhatap oldu. Sonrasında Mayıs ayında X de yeni düzenlemeye uygun bir şekilde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirdi.” şeklinde konuştu.


Şeffaflığın sağlanması için yasal çerçevenin çizildiğini belirten Sayan, "Kriz anlarında şirketlerle diyalog başlatabilmek ve orada muhatap bulabilmek açısından yasal düzenlemeler çok büyük önem taşımaktadır. Bu yasalara uymayan şirketlere, hukukun el verdiği ölçüde gerekli işlemler yapılabilmelidir" dedi.

 

Bakan Yardımcısı Sayan: İnternetin Zararlı İçeriklerinden Korunmak için Doğru Tercihler Yapmak Gerekiyor

 

Güvenli internet kavramının tabana yayılmasını hedeflediklerini belirten Sayan, “İnternetin fırsatlarından azami derecede faydalanırken zararlarından korunmak için yapılması gereken en önemli faaliyet tercihleri doğru yönlendirme olduğunu söyleyebiliriz. Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 2017 yılında faaliyete geçirilen Güvenli İnternet Merkezi, internetin bilinçli ve güvenli kullanımına ilişkin bilinçlendirme çalışmaları ile çeşitli organizasyonları yürütüyor. Bilinçlendirme faaliyetlerinin yanı sıra 2011 yılında internet kullanıcılarının tercihine sunulan Güvenli İnternet Hizmeti, başta çocuklar olmak üzere kullanıcıları internetin zararlı içeriklerine karşı korumaya yönelik geliştirilmiş olup bugün itibarıyla 45 milyona yakın kullanıcı tarafından da tercih ediliyor.” dedi.


Bakanlık olarak yaptıkları 5G ve ötesi teknolojiler konusundaki çalışmalara da  değinen Bakan Yardımcısı Sayan, İletişim Başkanlığı öncülüğünde yapılan çalışmalar ışığında 2026 yılında 5.5G’ye geçmeyi planladıklarını söyledi.


Sayan, “Ülkemizde, Bakanlığımız ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuz tarafından yerli ve milli üretim ekosisteminin geliştirilmesi adına çeşitli çalışmalar yürütülürken, yapılan düzenlemelerle yerli firmalarımızın ürünlerinin kullanımının artırılması hedefleniyor. 6G çalışmalarının yürütülmesinde; 5G’de olduğu gibi yerli ve milli teknoloji geliştirme çalışmalarının yürütülmesi, patent ve temel teknolojilerin geliştirmesi, yeni nesil haberleşme teknolojileri alanında iş birliklerimizin sürdürülmesi ve AR-GE çalışmalarının gerçekleştirilmesinin önem arz ettiğini de belirtmem gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.