Bakan Yardımcısı Sayan: eSIM’i Yerli ve Milli Üreten 4 Ülkeden Birisi Türkiye
07 Kasım 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen Marmara Aile Zirvesi’ne katıldı. Sayan geleceğin teknolojileri hakkında konuştu.

İstanbul Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde “Geleceğin Teknolojileri ve Çocuklarımız” adlı panel düzenlendi. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, ASELSAN Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün de katıldığı programda konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, gelecekte hayatımızı etkisi altına alacak teknolojilerden bahsetti.

Milli Teknoloji Hamlesi ile başlayan, Türkiye Yüzyılı ile ivmelenen çalışmaların meyvelerini toplamaya başladıklarını dile getiren Sayan, Nesnelerin İnterneti konusundan bahsederek konuşmasına başladı. Bu konu hakkında dinleyicilerle detaylı bilgi paylaşan Sayan, eSIM hakkındaki düşüncelerini ise “Nesnelerin İnternetini konuşurken eSIM teknolojisini dışarda bırakamayız. eSIM teknolojisinin adını ilerleyen yıllarda çok fazla duyacağız. Geleneksel SIM kartlar, 25 yılı aşkın bir süredir mobil telekomünikasyon alanında temel bir rol oynadı. Ama artık vakit değişim ve dönüşüm vakti. Öncelikle bir hususu büyük bir gururla sizlerle paylaşmak istiyorum. eSIM teknolojisini, yerli ve milli imkânlarla üreten 4 ülkeden birisi Türkiye. Türk mühendislerimiz tarafından yazılan ve her şeyiyle bizim olan bir teknolojiye imza atan mühendislerimizi huzurlarınızda alkışlamak istiyorum” sözleriyle anlattı.

Teknolojinin giderek hayatımızda daha çok yer ettiğini vurgulayan Sayan, “Büyük bir çoğunluğumuz bilinçli olmadan ya da teknolojinin detaylarını bilmeden 2008 yılından beri yaygın olarak bulut bilişimi kullanıyoruz. Bulut Teknolojileri; bir dosyayı yedekleyerek paylaşmaktan tutun da anılarımızın silinmeden saklanmasını ya da bir programı mekân ve zaman kısıtlaması olmadan kullanmamızı sağlıyor. Ayrıca bulut bilişim, kişisel kullanımların yanı sıra iş dünyasının da olmazsa olmazlarından biri. Sürekli genişleyen bir kitleye sahip olan şirketler, kamu kurum ve kuruluşlar; erişimi kolaylaştırmak, maliyeti düşürmek için mevcut teknolojileri etkin ve verimli kullanmak adına bulut bilişime yatırım yapıyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan yapay zekâ hakkında da konuştu. Yapay zekânın bugün ve geleceğin en önemli teknolojilerinden birisi olduğunu savunan Sayan, “Yapay zekâ, yine üreticisinden öğrendiği parametreleri geliştirerek duygularını, zamanı ya da mekânı dikkate almadan insan gibi karar veriyor. Farkında olalım ya da olmayalım artık her alanda yapay zekâ var. Bir uygulamanın size ne zaman bildirim göndereceğinden, sosyal medyada geçirdiğiniz süreden, attığınız adımdan, nabız sayınızın ölçümüne kadar her alanda yapay zekâlar iş başında” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Geleceğin Lokomotifi 5G

5G ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Sayan, bu teknolojiyi “Geleceğin lokomotifi” olarak adlandırdı. 5G ve ötesi haberleşme sistemlerinin, verimliliğin artırılması ve arzın sürekliliğinin sağlanması için yeni teknolojiler sunduğunu kaydeden Sayan, “Cihazlar, makineler ve nesneler de dâhil olmak üzere hemen hemen herkesi ve her şeyi birbirine bağlayan 100 kat daha fazla kapasite ve kapsama alanı, kullanıcılar için 10 kat ile 100 kat arasında daha yüksek veri hızı demek olan 5G, farklı kullanım durumları ve farklı gereksinimlere sahip iş modellerine hitap ediyor. 5G ve ötesi teknolojilerin özellikle endüstriyel alanda kullanımı, pek çok ülke için önemli bir gelişme alanı sunuyor. 5G’nin altyapı pazarı değerinin de 131,4 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor.  Bu artış da altıncı nesil dediğimiz 6G’yi gündeme getirecek. 6G teknolojisi ise, hâlihazırda teorik ve Ar-Ge seviyesinde tartışmaları ve çalışmaları devam eden yeni bir teknolojik nesli ifade ediyor” diye konuştu.

Sayan’ın gündeminde son günlerde adını sıkça duyduğumuz Metaverse, kavramı da vardı.  Metaverse’nin bazı tehlikeler doğurabileceğine de dikkat çeken Sayan, sanal dünyadaki tüm tehlikelerden korunabilmek için güvenli internet hizmetini işaret etti ve ekledi: “İnternetin bilinçli ve güvenli kullanımı noktasında öncelikle ebeveynlerin, çocuklarını internetin zararlı içeriklerinden koruyabilecek ve onları doğru yönlendirebilecek şekilde dijital okuryazarlıklarını artırması gerekiyor. Ayrıca aileler, koruyucu önleyici tedbir olarak çıkartılan ve internetteki zararı içeriklerden koruma sağlayan, Güvenli İnternet hizmetini tercih ederek kendilerini ve çocuklarını koruyabilirler.”