Bakan Yardımcısı Sayan: Dünyanın En Büyük 10 Ekonomisi Arasına Gireceğiz
21 Nisan 2022

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, katıldığı iftar programında teknoloji gündemine dair konuştu. Sayan, yerli ve millilik vurgusu yaptı.

Teknoloji üzerine haber yapan ShiftDeleteNet tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Doğru ve etkin bir bilgiyi hızlı bir şekilde elde etmek ve kamuoyunun bilgisine sunmanın çok önemli olduğunu söyleyen Sayan, yeni fikirleri hayata geçirmenin öneminden söz etti.

Yeniliklere açık olmak gerektiğini ifade eden Sayan, “Bizler de bu bilinçle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bakanlığımızın desteği ile bağlı kuruluşu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu çatısı altında faaliyet gösteren BTK Akademi, bilgiye verdiğimiz değerin en büyük göstergesi. BTK Akademi’de geleceğin mesleği olarak tabir ettiğimiz 22 adet kariyer yolu yani meslek kategorisinde eğitimler hazırlandı. BTK Akademi’de Türkiye’nin en saygın eğitimcilerinin verdiği dersler, ücretsiz devlet desteği ile sunuluyor. Platformda 175 farklı eğitim başlığı altında 86 bin dakika eğitim mevcut. Bugün yaklaşık 8 yüz bin kullanıcı BTK Akademi’nin verdiği eğitimlerden faydalanıyor. Hedefimiz bu rakamı daha da artırmak” şeklinde konuştu.

Yeni teknolojilere yön vermenin öneminden bahseden Sayan, “Tabii ki bizim hedefimiz çok büyük. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek. Bu nedenle başarılı bir ticaret ortamı ve canlı bir ekonomi için alternatif ve güçlü ulaşım ve iletişim altyapılarımızın gelişmiş olması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Çağın getirdiklerini takip etmek gerektiğine değinen Sayan, “Sizlerin de yakından takip ettiği gibi Makineler arası iletişim (M2M) ve nesnelerin internetine (IoT) yönelik uygulamalar her geçen gün artıyor. Bu uygulamalardan bazıları kısa mesafe iletişim ile haberleşebilirken bazıları uzak mesafe iletişimi sağlamak amacıyla SIM kart kullanıyor. M2M ve IoT cihazları içerdikleri SIM kart ile tarımdan sağlığa, ulaşımdan enerjiye ve daha birçok sektöre çözüm sunuyor. Ancak geleneksel SIM kart yöntemleri bazı kısıtlamaları da beraberinde getiriyor. Şimdi size bu kısıtlamaları ortadan kaldıran ve güvenlik konusunda içimize su serpen, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli ve milli olan eSIM teknolojisinden bahsetmek istiyorum. eSIM yani Uzaktan Programlanabilir SIM, bir veya birden fazla sanal SIM kart içeren bir teknoloji. Bu sayede SIM karta bir esneklik kazandırılmış oldu. eSIM teknolojisinin sağladığı bir diğer kolaylık ise ülkelerin yasal düzenlemelerine daha kolay adapte olması. Bu sayede M2M uygulamalarının pazara giriş süresi de kısalmış oluyor” sözleriyle eSIM teknolojisi hakkında bilgi verdi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Güvenlik Kavramı Boyut Değiştirdi

Yerli ve milli üretimin önemine dikkat çeken Sayan, “Biz tüm yaptığımız çalışmaları, insanımızın daha müreffeh ve daha güvenli bir yaşam sürmesi için yapıyoruz. Güvenlik kavramı artık çok daha farklı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte adeta boyut değiştirdi. Güvende olmak sanırım hiç bu kadar soyutlaşmamıştı. “Evinize girdiniz, kapınızı kapattınız, iyice kilitlediniz ve güvendesiniz” devri artık geride kaldı. Artık cep telefonu, bilgisayar gibi kullandığımız tüm cihazların güvenliğini ön planda iği bir dönemdeyiz. Peki, biz yerli teknolojileri üretmezsek nasıl tüm hayatımızın güvenliğinden emin olabiliriz? İşte bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023-2053 hedefleri kapsamında çizmiş olduğu “Milli Teknoloji Hamlesi” istikbalimiz için önemli bir kılavuz. Biz de bu bilinçle her adımda yerli ve milli üretimi öncelik olarak gördüğümüzü dile getiriyoruz” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan, 5G ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında da konuştu. 5G’nin çığır açacak bir teknoloji olduğunu vurgulayan Sayan, bunun güvenlik kavramını da değiştirdiğini söyledi ve ekledi: “Artık savaşlar bile çevrimiçi ortamda yapılıyor. Ve siber güvenlik hiç olmadığı kadar önemli bir mesele olarak karşımızda duruyor. Bunun için de en güçlü enstrümanımız yine BTK çatısı altında faaliyetlerini sürdüren USOM. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz, 7/24 esasıyla siber saldırılarla savaşıyor. Üstelik bunu da tamamen kendi imkânlarıyla ürettiği yerli ve milli olan AVCI, AZAD, KASIRGA adlı yazılımlarla yapıyor.”

Sayan telekomünikasyon sektörü ile ilgili de “Bu anlamda memnuniyetle ifade etmeliyim ki altyapı yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 2021 yılında fiber altyapımız 471 bin kilometreye ulaştı. Sabit genişbant abonelerimizin ortalama aylık veri kullanımı ise yüzde 27,5 artarak 204,4 GByte çıktı. Toplam genişbant internet abone sayısı ise 70 milyonu mobil olmak üzere 88,2 milyona yükseldi. Yaptığımız yatırımların izini rakamsal olarak her noktada görüyoruz. Lakin hiçbirisi ile yetinmiyoruz. Çünkü hep daha ilerisi var. Bizim amacımız herkesin eşit ve aynı kalitede hizmet almasını sağlamak. Evrensel hizmet kapsamında ekonomik ve coğrafi zorluklar nedeniyle altyapı götürülmeyen, nüfusu 500’ün altında olan kırsal kesimdeki yerleşim yerlerine mobil ses ve genişbant internet hizmetlerinin götürülmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz” bilgisini vererek konuşmasını noktaladı.