Bakan Yardımcısı Sayan: Dışardan Temin Edilen Ürünleri Üretecek Güçteyiz
24 Ekim 2019

Karel tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde “Kamu BT Yönetiminde Milli Stratejiler Semineri” düzenlendi.

Türkiye’nin yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan şirketi Karel, yerli ve milli üretimin önemini anlatan bir seminer düzenledi. Programın açılışına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı. Küresel anlamda ekonominin en temel belirleyicisinin bilişim teknolojileri olduğuna dikkat çeken Sayan, “Bugün bilgi teknolojilerinin fırsatlarından yararlanılırken bir yandan da tehditleriyle karşı karşıyayız. Dışa bağımlılığının azalması ve uluslararası alanda rekabet edebilir hale gelmek için yerli üretimin artması zorunluluk haline geldi. Gelişmiş ülkeler özellikle bilişim sektöründe tüketici değil, üretici olmanın önemini çoktan kavradı. Artık hedeflerini, planlamalarını ve stratejilerini yerli ve milli üretimi esas alarak belirliyorlar" diye konuştu.

Türkiye'nin teknolojiye çok yüksek bedeller ödediğini gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yerli ve milli teknolojileri geliştirme konusunda son derece hassas olduğunu vurgulayan Sayan, "Milli Teknoloji Hamlesi"nin gelişmiş ülkelerle yarışabilme adına kendileri için vazgeçilmez rehber niteliğinde olduğunu kaydetti. Dışarıdan temin edilen ürünlerin daha da iyisini sağlayabilecek yeterli insan gücü ve ekonomik altyapının ülkemizde mevcut olduğunu dile getiren Sayan, buna rağmen teknolojinin ithal edilmesinin, hem ekonomik hem güvenlik hem de sürdürülebilirlik boyutlarıyla ülkeyi zora sokabileceğini aktardı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Hep Birlikte Büyüyeceğiz

Türkiye'deki firmalarının kaliteli ve uygun maliyetlerde üretim yapmaları ve diğer ülkelerle rekabet edebilecek konuma gelmeleri için bakanlık olarak alanlarında üzerlerine düşen görevleri layıkıyla yerine getirmek için çalıştıklarının altını çizen Sayan, “Yerli ve milli üretim sadece ithalatı azaltmayacak aynı zamanda ihracat açısından da ekonomiye ve firmalara büyük katkılar sağlayacak. Yerlileşme çalışmalarımız bize ihracat kapılarını sonuna kadar aralayacak. “Türk Malı” damgalı ürünlerimiz, özellikle Orta Doğu gibi yeni pazarlara ve hatta olgunluğa ulaşmış Batı pazarlarına ihraç ediliyor olacak. Biz hükümet olarak hem ithalatın azalması hem de ihracatın artmasıyla cari açığın kapatılması yönünde ciddi adımlar atmaya başladık” dedi.

Türkiye'de bilişim alanında yapılan çalışmaları da anlatan Sayan, “Bilişim ve teknolojiyle büyümek isteyen işletmeler için bütün kaynakları seferber ettik ve etmeye devam edeceğiz. Bizler, siyasi irade olarak sizlerin yolunu açacağız. Sizler düşünen, araştıran, üreten şirketler olarak ilerleyeceksiniz. Birlikte yürüyecek, ilerleyecek, mesafe kat edeceğiz ve hep birlikte gelişecek, hep birlikte büyüyeceğiz" ifadelerini kullandı.