Bakan Yardımcısı Sayan’dan “Momo” Uyarısı
08 Mart 2019



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, A Haber canlı yayınında “Momo” benzeri sözde oyunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya çapında yayılan ve çocukların izledikleri çizgi filmlerin arasında beliren “Momo” adlı yaratığın ölümlere neden olması aileler arasında endişeye neden oldu. Konuyla ilgili A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulunan UAB Bakan Yardımcısı Sayan, çocuk ve gençleri olumsuz davranışlara yönlendiren oyunların sayısının giderek arttığını ve bunun teknolojinin, internetin bir handikabı olduğunu söyledi.

Bize sayısız imkân sunan teknolojinin diğer yandan pek çok riski de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Sayan,  “Mavi Balina, Mariam, Momo adı her ne olursa olsun, çocuklarımızı ve gençlerimizi tehlikeye atacak her türlü sözde oyun ya da sosyal içeriğin hızlıca yayılarak geniş kitlelere ulaştığını görüyoruz. Bu içeriklerinden evlatlarımızı korumak için Bakanlığımız koordinasyonunda BTK ve diğer kurumlarımız ile topyekûn bir mücadele içerisindeyiz. İnternet içeriği üreten içerik ve yer sağlayıcıların, yasal sorumluluklarının yanında, sosyal sorumluluk bilinciyle de çalışma yapmaları çok önemli. Özellikle son dönemde basında yer alan; çocuklara yönelik videoların, çizgi filmlerin arasına yerleştirilen veya reklam şeklinde yayınlanan zararlı içeriklerin çocukların ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkilediği yönünde şikâyetler almaktayız” şeklinde konuştu.

Olumsuz içeriklerin ortadan kaldırılması ya da ülkemizde hiç ortaya çıkmaması için Bakanlık ve BTK olarak emniyet güçleri ile birlikte ciddi bir çalışma yürütüldüğünün altını çizen Sayan, “Takdir edersiniz ki bu konuda başarılı olabilmemiz için biz devlet olarak elimizden gelen her şeyi yapıyor olsak da tek başına yeterli değil. Çocuklarımızın internetteki olumsuz içeriklerden etkilenmemesi için en büyük görev ebeveynlere düşüyor. Çünkü çocuklarınızın üzerindeki değişiklikleri en iyi gözlemleyebilecek olan onlar” sözleriyle ailelere çağrıda bulundu.

Sayan, “Ama her şeyden öte Google, Youtube, Facebook ya da Twitter gibi içerik sağlayıcılarının ticari kaygıları bir kenara bırakıp aile ve toplumun korunması yönünde çok ciddi adımlar atması gerekiyor. Bu konu uluslararası platformlarda şu an gündemde yoğun olarak tartışılıyor. Biz bu tartışmanın ötesine gidip tüm ülkeler olarak geleceğimizin teminatı çocuklarımızı korumak için mücadelemize devam etmeliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı milli teknoloji hamlesiyle inanıyorum ki Türkiye, çok yakın zamanda içerik sağlayıcılarının alternatiflerini üretecek ve millileşen yazılımlarla bu sorunları kaynağından halletmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

•         Çocuğunuzu video içerikler seyrederken yalnız bırakmayın, ekrana bakarak geçirdiği zamanı ve faaliyetlerini gözlemleyin.

•         Çocuğunuzu, çocuk profiline sahip video sitelerine yönlendirin. Mutlaka çocuk profilinin açık ve izleme geçmişinin aktif olmasına dikkat edin.

•         Çocuğunuzun kullandığı bütün elektronik aletlerde ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundan emin olun.

•         Çocuğunuzla güçlü bir iletişim kanalı geliştirerek, sorgulayıcı ve yargılayıcı bir tutum yerine arkadaşça bir yaklaşım sergileyin. Yasaklama yerine bilgilendirip, doğru yönlendirin.

•         Çocuğunuzun davranışlarını yakından gözlemleyin. Ruh halinde değişiklik, iletişimde azalma gibi beklenmedik değişimler konusunda tetikte olun.

•         Çocuğunuzun yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik olmayan davranışları ya da şiddeti özendiren içeriklere erişmediğinden emin olun.

•         İnternette yayılan yeni akımları takip ederek, guvenliweb.org.tr adresinden dijital dünyanın tehlikelerine karşı bilgi edinin.

•         Benzer olgularla karşılaşılması durumunda ilgili sosyal ağın raporlama araçlarını kullanılarak Yardım Merkezlerine ve BTK Bilgi İhbar Merkezi'ne şikâyette bulunun. (ihbarweb.org.tr)

Sayan, “Oyun kılıfıyla kültürel kodlarımızı ve çocuklarımızın güvenliğini hedef alan ve sosyal ağlarda viral olarak yayılan tehlikelere karşı aileleri uyarmamız konusundaki hassasiyetinizden dolayı sizlere teşekkür ederim. Sorun hepimizin sorunu, sorumluluk da elbette ki hepimizin” sözleriyle konuşmasını noktaladı.