Bakan Yardımcısı Sayan: Bilgi Teknolojilerindeki İlerleme KOBİ’ler İçin Büyük Fırsat
19 Eylül 2019

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı ve Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, 3. KOBİ'ler ve Bilişim Kongresine katıldı. 

Türkiye Bilişim Derneği’nin, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası ve KOSGEB iş birliğiyle düzenlediği programa; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, KOSGEB Başkan Yardımcısı Dr. Recep Kılınç, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Savaş Özüdoğru, TBD Başkanı Rahmi Aktepe ve bilişim sektöründen misafirler katıldı.

UAB Bakan Yardımcısı Sayan, KOBİ’lerin bilgi teknolojilerini kullanmasının önemini anlatan bir konuşma yaptı. Bilişim teknolojileriyle sınırların tamamen ortadan kalktığını söyleyen Sayan, online ağ sistemleri sayesinde dünyanın adeta küçük bir köye ama aynı zamanda rekabetin çok daha yoğun olduğu devasa bir pazara dönüştüğünü kaydetti.

Bakan Yardımcısı Sayan:  Bilgi Teknolojilerindeki İlerleme KOBİ’ler İçin Büyük Fırsat

Bilişim teknolojilerini, yapılarına entegre edenlerin büyüme hızlarıyla küresel ticaretten aldıkları payları sürekli artırırken, bunun bir yansıması olarak da ülkelerin ticari ve ekonomik yaşamlarının değer ve kalitesinin de aynı oranda arttığını vurgulayan Sayan, bu gelişme ve ilerlemenin, aynı zamanda imkan ve fırsat anlamına geldiğini ifade etti.

Sayan, KOBİ'lerin bilişim teknolojilerini kullanma eğilimlerinin, beklentilerinin bir miktar aşağısında kaldığına işaret ederek, "Biz, KOBİ'lerin bilişim teknolojilerini zorunluluk olarak değil, aksine fırsat olarak görmelerini istiyoruz. Bu, onları başarı sıralamasında üstlere taşıyacak bir fırsat" diye konuştu.

KOBİ'ler için bilişim teknolojilerinin, sadece web sitesi sahipliği anlamına gelmemesi gerektiğine dikkati çeken Sayan, "Küresel dünyada artık şirketlerin ‘Ben teknolojiye yatırım yapmam, geleneksel yolları tercih ederek başarıya ulaşırım’ deme şansı sıfıra yakın” değerlendirmesinde bulundu.

Sayan, bilgi teknolojileri işlere entegre edilirken yerli ve milli üretimin ön planda tutulması gerektiğini belirtti ve ekledi : "Ülke olarak hedefimiz büyük. 2023'te Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde görmek istiyoruz. Bunun için topyekun mücadele ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan 'Milli Teknoloji Hamlesi' sayesinde teknoloji alanında çok önemli işlere imza attık ve atmaya da devam edeceğiz. Buna en güzel örneklerden biri 5G.”

5G’nin bireysel kullanıcılar dışında hemen her şeyin birbiriyle haberleştiği ve sanal boyutun ön plana çıkacağı yeni bir çağın başlangıcı olduğunu vurgulayan Sayan, İstanbul'da Ekim ayında "5G Vadisi"nin açılışının yapılacağını da duyurdu.

Sayan, ülkenin toplam işletmelerinin yüzde 99'undan fazlasını oluşturan ve toplam istihdamın yaklaşık yüzde 55'ini ekonomiye kazandıran KOBİ'lerin önemine dikkati çekerek, "Biz, bakanlık olarak KOBİ'lere bilgi ve teknoloji alanında her türlü desteği vermeye hazırız. Yeter ki siz bu yeni dünya düzenine uyum sağlamak isteyin" cümleleriyle KOBİ’lere teknolojiye yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Başkan Karagözoğlu: Yerli ve Milli Yazılımlara Ağırlık Vermeliyiz

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da programın açılışında konuştu. Bugünün dünyasında teknolojinin hiç olmadığı kadar geniş kitlelere ulaştığına işaret eden Karagözoğlu, her geçen gün yeni buluşların yapıldığını söyledi. 

Yerli ve milli yazılımlarla ürünlere ağırlık verilmesi gerektiğine dikkati çeken Karagözoğlu, "Bizler şirketlerimizden öncelikle kendi alanlarında yerli ürünler üretmelerini hem de kullanacakları ürünleri yerli ve milli ürünler arasından tercih etmelerini istiyoruz. Bu bizi ülkemizin hedeflerine çok daha fazla yaklaştıracaktır" çağrısında bulundu. 

Habere Ait Fotoğraflar