Bakan Yardımcısı Sayan: 6G ile İlgili Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz
15 Mayıs 2024

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) tarafından düzenlenen "EURITECH Avrasya AR-GE, İnovasyon & Teknoloji Zirve ve Sergisi", İstanbul Teknik Üniversitesi'nde düzenlendi. Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı.

 

Düzenlenen programın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, teknolojide yaşanan hızlı gelişime işaret ederek, bugün pek çok sektör ve hizmet grubu için neredeyse sınırların ortadan kalktığı ve herkes için zaman ile mekân algısında önemli değişimlerin bulunduğu bir süreçten geçildiğini dile getirdi.

 

Önümüzdeki yıllarda bu gelişmelerin daha da hızlı devam edeceğini dile getiren Sayan, "Özellikle de yapay zekâ ve robot teknolojisindeki gelişmelerin toplumlar ve devletler üzerinde radikal değişimlere neden olacağışeklinde büyük tartışmalar devam ediyor. Büyük verinin doğurduğu imkanlar ile yeni kabiliyetlere kavuşan yapay zekâ teknolojilerinin birçok sektörde adeta çığır açacak yenilikler getirileceği kaçınılmaz. Büyük teknoloji şirketlerimiz ve global şirketler bu alana büyük yatırımlar yapıyor. İşin özü gelecek yıllarda günümüzün en önemli yakıtı olan büyük verinin yapay zekâ uygulamaları ve teknolojileriyle işlenerek katma değer oluşturacak yeni ürün ve servislere dönüşümüne hep birlikte tanıklık edeceğiz. Ülkemizde de yeni teknolojiler alanında birçok çalışma yapılıyor. Burada önemli olan, biz buna sadece tanıklık mı edeceğiz yoksa bu gelişimin dönüşümün içinde yer alarak kendimiz de bu değişimin dönüşümün bir parçası olup, üretip, kendimizin kullanması sonrası ihraç edeceğimiz bir noktaya mı geleceğiz? Üretip, ülkemizde kullanıp bunu ihraç ettiğimiz zaman hepimiz mutlu oluyoruz." dedi.

 

Türkiye'de bu alanda yapılan çalışmalar ve gelişen teknolojiler hakkında bilgi veren Sayan, Bakanlık olarak, başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere diğer Bakanlıklarla da birçok konuda, iş birliği halinde çalıştıklarını aktardı.

 

Bakan Yardımcısı Sayan: Haberleşme Alanında Yerli Malı Kullanım Oranı Yüzde 40 Noktasına Geldi

 

Haberleşme sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Sayan, "Haberleşme alanında yerliliğin ve milliliğin nasıl sağlanması gerektiği noktasında birçok çalışma yaptık. Haberleşme alanında Türkiye, 7-8 yıl önce yüzde 100 pazar olarak düşünülen bir ülkeydi. Haberleşme alanında yüzde birin altındaki yerli malı kullanım oranı bugün şebekelerimizde yüzde 40 noktasına geldi ama yetmez, biz bunun yüzde 100 yerli olacak şekilde gelişmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Yerliliği artırmak için Türkiye'de yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Sayan, haberleşme alanında olduğu gibi diğer tüm sektörlerde de bu alanda önemli çalışmalar yapıldığını anlattı.

 

Sayan, "Bakanlık olarak ilgili paydaşlarımızla birlikte haberleşme alanında yerli üretim yolculuğumuzda kararlı adımlarla ilerliyoruz ve stratejik hedeflerimiz ve politikalarımızı belirlerken ‘yerli ve milli üretim vizyonu’ odağımızda. Diğer taraftan ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında daha güçlü konuma yükselmesi ve bu ülkelerle etkin şekilde rekabet edilmesi için takip etmesi gereken yol; katma değeri yüksek teknolojiler üretmek ve bunu dünyaya satabilmek. Bunun için de AR-GE ve inovasyon en çok üzerinde çalışılması ve yatırım yapılması gereken alan olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

 

Bakanlık olarak bu alanda birçok çalışma yaptıklarını kaydeden Sayan, “4,5G yetki belgelerinde 2023 yılının ilk 6 ayında operatörler tarafından 7,1 milyar TL'lik altyapı yatırımının 2,4 milyar TL'si, yine aynı yılın ikinci 6 ayında yapılan 9,7 milyar TL'lik yatırımın da 4,3 milyar TL'si yerli malı belgeli ürünlerden karşılandı. 5G'ye mümkün olan en yüksek oranda yerli ürün kullanarak geçiş yapmak, kritik bileşenleri millileştirmek ve bu doğrultuda kendi güvenilir altyapımızı oluşturmak hedefiyle 5G yolculuğumuz devam ediyor, bu sırada 6G ile ilgili çalışmalarımızı da aynı vizyonla sürdürdüğümüzü belirtmek istiyorum." sözleriyle konuşmasını noktaladı.