8. TÜRKSAT Model Uydu Yarışması Düzenlendi
26 Nisan 2023

TÜRKSAT ve Türkiye Teknoloji Vakfı işbirliğiyle 8’incisi düzenlenen üniversiteli gençlerce yerli ve milli olarak tasarlanan model uydular için final etabı, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yüksek ve Genel Müdür Hasan Hüseyin Ertok'un katılımlarıyla başladı.

TEKNOFEST kapsamında Aksaray Hisar Roket Atış Alanı'nda düzenlenen ve 15 takımın finale kaldığı yarışmalarda, model uydular roketlerle gönderildi. Yarışma süresince, fırlatma sonrası birçok görevi yerine getiren model uydulara bu yıl yeni görevler eklendi.

Bu yıl düzenlenen yarışlarda, yarışmacıların görevleri arasında model uyduların taşıyıcıdan ayrılma ve uydunun görüntü aktarımı da yer alıyor.

Ayrıca model uyduların inişi sırasında 8 sensörden alınan telemetri verileri ile görüntü verisi de anlık yer istasyonuna aktarılıyor. Bu verilerin, komuta kontrol bilgisayar ara yüzünde grafiksel görselleştirmesi de yapılıyor.

Düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Bizler, gençliğimizle birlikte “Türkiye Yüzyılı” vizyonumuzla bu yüzyıla hiç olmadığımız kadar hazırız.” dedi.

Bakan Sayan: Ülkemiz Genç Nüfus Bakımından Avrupa’nın En Genç Nüfusa Sahip Ülkelerinden Biri.

Sayan, “Eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim, esneklik, işbirliği, sorumluluk, bilgi ve iletişim teknolojileri, medya okuryazarlığı, üretkenlik gibi 21. Yüzyıl becerileriyle gençlerimizin gelişimini destekleyici politikalar üretmek, potansiyellerini tam anlamıyla ortaya çıkarabilecekleri imkân ve zemini hazırlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bizler bu sorumluluk bilinciyle 21 yıldır peş peşe çok önemli adımlar attık. Bugün geldiğimiz noktada artık daha gelişmiş bir Türkiye, daha gelişmiş bir gençlik ve ülke gündeminde konuşulan çok farklı konular var.” şeklinde konuştu.

Bakan Sayan: Türkiye Yüzyılı’nın Sahibi Sizlersiniz.

Gençlere seslenen Sayan, “Siz bu ülkenin umudu, geleceğisiniz. Dünyayı iyi okuyun, bugün dünyanın içinde bulunduğu buhrandan insanlığı kurtaracak olan sizlersiniz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi “Türkiye Yüzyılı” nın sahibi sizlersiniz. Türkiye Yüzyılını biz başlatıyoruz. Onu yükseltecek olan sizlersiniz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.