Yerli ve Milli Teknolojiler BTK’da Konuşuldu
16 Nisan 2019

Yerli ve Milli Teknolojiler BTK’da Konuşuldu

TBD tarafından düzenlenen “Yerli ve Milli Teknolojiler Zirvesi” başladı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ev sahipliği yaptığı programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayan yaptığı konuşmada, yerli ve milli teknolojileri geliştirmenin Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetle üzerinde durduğu bir konu olduğuna dikkat çekti. Sayan, “Kendileri tarafından, ruhu ve içeriği çok güzel bir şekilde ifade edilen “Milli Teknoloji Hamlesi” de gelişmiş ülkelerle yarışabilmemiz adına bizim için vazgeçilmez bir rehber niteliğinde. Zira teknolojinin dışardan ithal edilmesi, hem ekonomik hem güvenlik hem de sürdürülebilirlik boyutlarıyla ülkeleri zora sokuyor.  Ama biz Türkiye olarak Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçtikten sonra bu zorlukların üstesinden daha hızlı nasıl gelebiliriz in yollarını araştırıyoruz. Elektronik devlet ve siber güvenlik koordinasyonunu aynı çatı altında toplayacak mühim adımların atılması önem kazandı. Bu sayede; yerli ve millî yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve millî yazılımların desteklenmesinin de önü açıldı” diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Fark Atmak İçin Ar-Ge’ye Önem Vermeliyiz

Ülkemiz firmalarının kaliteli ve uygun maliyetlerde üretim yapmaları ve diğer ülkelerle rekabet edebilecek konuma gelmeleri için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Sayan, “Hepimizin bildiği gibi dünyadaki diğer ülkelere fark atmak istiyorsak Ar-Ge'ye çok büyük önem vermemiz gerektiğini göz ardı edemeyiz. Ar-Ge ve inovasyon olmadan ülkelerin refah ve zenginliğe ulaşması söz konusu olamaz. Örneğin 1980’li yıllarda Türkiye’nin gerisinde olan Güney Kore, 2000’li yıllarda yaptığı atılımla milyon kişi başına düşen Ar-Ge personeli ve Ar-Ge harcamasının milli gelire oranı gibi göstergeler baz alındığında gelişmiş ülkelerin önüne geçti ve bu durum Kore’yi dünyanın en hızlı ilerleyen ekonomileri sıralamasında üstlere taşıdı. Ar-Ge ve inovasyondaki gelişmeler bizi yerli ve milli üretim noktasında da bir adım ileri taşıyacak. Bu durum sadece ithalatı azaltmayacak aynı zamanda ihracat açısından da ülkemiz ekonomisine ve firmalarımıza büyük katkılar sağlayacak” sözleriyle Ar-Ge’nin önemini anlattı.

Yerlileşme çalışmalarının bize ihracat kapılarını sonuna kadar aralayacağını vurgulayan Sayan, “Türk malı” ürünlerimiz, özellikle Ortadoğu gibi yeni pazarlara ve hatta olgunluğa ulaşmış batı pazarlarına ihraç ediliyor olacak. Biz hükümet olarak hem ithalatın azalması hem de ihracatın artması ile cari açığın azaltılması yönünde ciddi adımlar atmaya başladık. Bunun örneklerinden bir tanesi 5G ile ilgili yaptığımız çalışmalardır. 5G’yi, insanları, nesneleri, ulaşımı, sağlığı, evleri ve şehirleri kısacası her şeyin; her yerde, yüksek hızda ve kapasitede en az kesinti ve gecikme ile birbirine bağlanması konseptinden yola çıkılarak ortaya konmuş bir mobil teknoloji platformu olarak düşünmemiz gerekiyor. Ülkemizde yerli ve milli şebekeler konusunda son dönemlerde heyecan verici çalışmalara bir başka örnek olarak ULAK Projesi’ni gösterebiliriz. 4G mobil iletişim teknolojilerine sahip baz istasyonlarının tüm donanım ve yazılım bileşenleri yurtiçinde Aselsan, Netaş ve Argela tarafından milli ve yerli imkanlarla Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. ULAK Projesi ile gelecek nesil mobil iletişim altyapısı ürünlerinin milli imkânlarla sağlanması amaçlandı. Bu amacın 5G ve ötesi yönünde ilerletilmesi ve güçlendirilmesi küresel anlamda rekabetçi yeni bir endüstri oluşturulmasını sağlayacaktır. Mevcut durumda Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK; Turkcell, Vodafone Türkiye ve Türk Telekom tarafından da kullanılmaktadır. Ülkemizin yerli ve milli teknoloji hamlesine yönelik sektördeki işbirliklerinin artırılması amacıyla bizlerin bir araya gelmesine vesile olan tüm arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadeleriyle yerli ve milli üretime verdikleri önemin altını çizdi.

BTK Başkanı: Teknolojinin Ülkemizde Üretilmesi Kritik Öneme Sahip

Programda BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da bir konuşma yaptı. Konuşmasına vizyonlarını güçlü ekonomi, artan rekabet gücü, katma değeri yüksek üretim olarak açıklayan Karagözoğlu, “Yarının Türkiye’sinin daha güçlü ve rekabetçi olması için teknolojinin ülkemizde üretilmesinin kritik önemde olduğuna inanıyoruz. 2023 stratejisi ile hedeflenen yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi hedefine ulaşmak için üreticilerimizi yerli ve milli üretime vatandaşlarımızı da bu ürünleri kullanmaya davet ediyoruz. Yerli ve milli teknolojinin ülkemizde belirli bir noktaya gelmesi ülke ekonomimize katkı sağlayabilmesi için, insanların zihninde yer eden bir yaklaşım olan ithal ürün daha kaliteli, güvenli, dayanıklı anlayışından hızlı bir şekilde vazgeçmemiz, yerli ve milli teknolojilerimize ve firmalarımıza şans vermemiz elzemdir. Çünkü bizim geleceğe açılan kapımız kendi imkânlarımızla ürettiğimiz ürünlerdir. Milli gücün kapısını aralamak için üretim şart. Ülkemizde son 17 yılda yapılan çalışmalar oldukça ümit verici. Savunma sanayiinden telekomünikasyona, bilgi teknolojilerinden iletişime kadar pek çok alanda önemli çalışmalar yapıldı. Geniş bant internet abonesi sayısının 17 yılda 3 binden 75 milyona yaklaşması, mobil telefon abone sayısının 23 milyondan 80 milyonun üzerine çıkması bu çalışmaların en somut göstergesi” şeklinde konuştu.