Türkiye İnovasyon Haftası Başladı
05 Mayıs 2019

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye İnovasyon Haftası için düzenlenen programa katıldı.

Programın açılışında konuşan UAB Bakan Yardımcısı Sayan, Türkiye'nin son 17 yılda çok büyük mesafe kat ettiğine dikkat çekti.

Ticaretin değişim hızının gittikçe arttığını söyleyen Sayan, "Bizim yeni fikirlere ve bu fikirleri hayata geçirmeye ihtiyacımız var. Dünyanın, piyasaların ve teknolojinin yönünü iyi okuyup inovasyon yoluyla katma değer üretmek zorundayız. Yeniliklere açık olmak, yerli ve milli bakış açısını kaybetmeden, evrensel standartlarda üretim yapmak başarımızın anahtarı olmaya devam edecek. Türkiye olarak hedeflerimiz büyük. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek, yıllık gayrisafi hasılamızı 2 trilyon dolara çıkarmak ve 500 milyar dolar ihracat yapmak gibi hedefler arasında. Bu hedeflere ulaşmak için birçok gelişmeye, bileşene ihtiyaç var şüphesiz. Ancak başarılı bir ticaret ortamı ve canlı bir ekonomi için ulaşım ve iletişim altyapınızın gelişmiş olması büyük önem taşıyor elbette. Bu anlamda ülke olarak büyük başarı hikayelerimiz var. Türk Hava Yolları (THY) gibi bir markamız var. Ekonomimize ve ticaretimize önemli katkılar sağlayacak olan Yeni İstanbul Havalimanımız var. Yerli ve milli baz istasyonumuz Ulak var" şeklinde konuştu. 

Bakan Yardımcısı Sayan: Teknoloji Günümüzün En Dinamik Kavramlarından Biri

Dünyada dizel ve akülü olarak çalışabilen hibrit lokomotifi prototip olarak üreten Türkiye'nin 4. ülke olduğunun altını çizen Sayan, "İnovasyon, üretim, markalaşma ve pazarlama başlıklarında yürüttüğümüz bu hedeflere ulaşmak için, gerek kamu gerekse özel sektör olarak son 17 yılda büyük mesafe kat ettik. Son 2 yılda dünyada insanlık tarihi boyunca üretilenden daha fazla data üretildi. Biz Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve hükümetimiz olarak bu üretilen datanın Türkiye'de kalması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yaşanan teknolojik devrimi oluşturan kavram ve uygulamalar aslında hayatımızın tamamına sirayet eder noktada, çağımızın bir gerçeği haline gelen dijital dönüşüm, çoğu zaman biz farkına bile varmadan bizi sarıyor" dedi. 

Teknolojinin temel felsefesinin dönüşüm fikri üzerine kurulu olduğunu belirten Sayan, "Bu dönüşüm elbette uzun vadeli planlar yapmak, stratejiler belirlemek gerektiriyor. Dijitalleşme, inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık vererek bu anlamda gücümüzü artırmak zorundayız. Teknoloji ve inovasyonda yeni trendler adeta sörf dalgası gibi geliyor. Bu sörf dalgasına durmamız gereken yeri, zamanı iyi belirlememiz gerekiyor. Sörf dalgasını kaçırdığımız zaman ne kadar çabalarsanız çabalayın kıyıya ve başarıya ulaşmanız o kadar geç oluyor. Hamdolsun, bugün imkanlarımız geçmişe oranla çok daha iyi. Ekonomimiz, yetişmiş insan gücümüz, girişimciliğimiz, sanayimiz, üniversitelerimiz çok daha güçlü. En önemlisi de her alanda bağımsızlığı hedef olarak belirlemiş olan bir liderimiz var. Ekonomi, sağlık, turizm, eğlence, bankacılık, ticaret. Kısacası aklımıza gelebilecek bütün alanlarda sayısallaşmanın etkilerini görüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yapay zeka, machine learning dediğimiz öğrenebilen makineler, IoT denilen nesnelerin interneti, 3D yazıcılar gibi konuların hayatın en önemli parçaları haline geldiğine değinen Sayan, "Bakanlık olarak akıllı şehirler hayatımızın önemli bir parçası. Bunun gelişimine önem veriyoruz. Bu kapsamda güvenli ulaşımı ve hızlı erişimi sağlayan bir kurum olmak vizyonuyla ülkemizin tüm ulaşımında çalışmaya devam ediyoruz. 26 bin kilometreyi aşmış bölünmüş yol altyapımızla gerçek bir başarı hikayesi yazıldı. Önümüzdeki dönemde ise akıllı ulaşım sistemleri ile başarı hikayesini kamçılayacağız" diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Her Eve Geniş Bant Fiber İnternet

Her eve geniş bant fiber interneti önümüzdeki 3 yılda gerçekleştireceklerini belirten Sayan, "Altyapıya bu anlamda çok önem veriyoruz. Bizlere düşen sizler için gerekli olan altyapı ortamını oluşturmak. Bakanlık olarak haberleşme alanında yerli ve milli altyapıyla haberleşme imkanlarını arttırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. 4,5G yetkilendirmemiz ile 4 milyar avro lisans bedelini operatörler hazineye ödedi. Yüzde 30 yüzde 40 ve yüzde 45 oranında altyapıda yerlilik oranının sağlaması gerekiyor. Ulaşım ve iletişim sadece kendi ilerlemesi ile değil dikey sektörler olarak eğitim, sağlık ve ticaret adeta bir çarpan etkisi yaratacak şekilde bize fayda sağlayacak" açıklamalarında bulundu.