“Tecrübe Mesuliyetin Kendisidir”
10 Şubat 2019

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, PTT Yönetim ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

PTT’nin öneminin masaya yatırıldığı programda konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, kurumun başlangıcından bugüne kadar geçirdiği değişimden bahsetti.

Değişim ve gelişim için “Bizim işimizin ta kendisi” diyen Sayan, “İşimizin büyük bölümü değişimi tahmin etmek, takip etmek ve yönetmekten ibaret. Bu büyük ve hızlı değişimin arkasında pek çok sebep olsa da bu sebeplerin en önemlisi şüphesiz ki bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerdir. İnternetin keşfi ve yaygınlaşması, ticari uyduların fırlatılması, mobil teknolojilerin hızla gelişmesi ve kişisel bilgisayar ve akıllı telefon sahipliğinin tüm dünyada hızla artması bir iletişim devrimi başlattı. Şu an bu devrimin neresindeyiz, gidilecek daha ne kadar yol var ve sonu nereye çıkacak? Bu soruların cevapları da neredeyse her an değişiyor, herkese göre farklılaşıyor” dedi.

Yaşanan devrimlerle birlikte pek çok fırsatın da ortaya çıktığını dile getiren Sayan, “E-devlet uygulamalarından finans ve bankacılık uygulamalarına, elektronik ticaretten dijital medyaya, giyilebilir teknolojilerden robotik sistemlere, sosyal medyadan sanal gerçekliğe kadar hemen her alanda bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılmaya, sektörlere hâkim olmaya devam ediyor. Tarih, bugünü biçimlendirirken müracaat edilmesi gereken bir tecrübe birikimidir. Bu nedenle, tarih ne kadar geriye gidiyorsa, tecrübe o kadar büyüktür. Tecrübe ise mesuliyetin ta kendisidir” şeklinde konuştu.

Türkiye'de tecrübe, kurumsal hafıza denince akla gelen ilk markalardan birinin PTT olduğunu kaydeden Sayan, “Ne mutlu bize ki; PTT A.Ş., tecrübesini ve teknolojiyi bir araya getirerek bankacılıktan lojistiğe, kargodan e-ticarete kadar geniş bir alana yayılmış ve kendisini yenileyerek dönüşüm sürecini başlatmıştır. 179 yıllık bu büyük kurum, bugün itibarıyla 5 binden fazla iş yeri ve 40 bini aşkın personeliyle, ülkenin her yerinde ve hayatın her alanında, insanımızın yaşamını kolaylaştırmak üzere faaliyetlerine devam etmektedir. Postacılık, bankacılık, sigorta ve lojistik sektörlerinde Türkiye’nin en yaygın hizmet ağına sahibiz. Deyim yerindeyse, Türkiye’nin bütün vücuduna yayılan bir sinir ağını temsil ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Gidilmeyen Yere Gitmek Görevimiz

Eski Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa’nın “Gidemediğin yer senin değildir” sözünü örnek veren Bakan Yardımcısı Sayan, “PTT A.Ş. Türkiye’nin Kurumu, Türkiye bizim ülkemiz. Bu nedenle, hizmet verdiği sektörlerde gidilmeyen yere gitmek, olunmayan yerde olmak da posta sektörünün en önemli görevi, bize, tarihimize yakışandır. Her konuşmamda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği 2023 vizyonu temel stratejisi çerçevesinde yerli ve milli olarak üretmek, her alanda dünya standartlarını yakalamak, geçmek ve son aşamada standart oluşturmanın öneminden bahsediyorum” açıklamalarında bulundu ve ekledi: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde bir konuşmasında bizlerin kulaklarına pelesenk olması gereken şu cümleleri kurdu. “Veri üretiminden güvenliğine, savunma, sağlık, bilişim teknolojilerinden yapay zekâya kadar her alanda kendi ayaklarımızın üzerinde durmalıyız. Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, teknolojiye hâkim olmadan bağımsızlığımızı sürdüremeyiz. Teknolojiyi sadece kullanan değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten bir ülke konumuna gelmedikten sonra, hedefe ulaşamayız. Eğer teknoloji çok hızlı gelişiyorsa, bizim ondan daha hızlı hareket etmemiz, daha çok çalışmamız şarttır.”

Ülke ve millet olarak öncü ve zirvede olmak gerektiğine dikkat çeken Sayan, “Kural koymak, standart belirlemek, gıpta ile takip edilmek bize bu yakışır. Hikâyemiz bu olmalı. Biz bunu her platformda dile getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz. PTT A.Ş.'ye de yakışan budur, TÜRKSAT’a da, BTK’ya da yakışan budur. Bu kadim medeniyete müntesip her kurum ve kişi bu bilinçte olmak zorunda” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Mazeret Acemilerindir

Her zaman inanarak çalışmanın önemine dikkat çeken Sayan, “Fizan’a yardım eli uzatmış bir devletiz biz. Mecazen söylüyorum, işimizin Fizan'ı neredeyse oraya ulaşacağız, işimizin geçilmez denen cephesi neresiyse orayı geçeceğiz. Hatırlarsınız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, yerli ve milli ürün olan Kargomat 7/24'ü kullanarak hem kargo bekleme döneminin kapandığını vatandaşlarımıza müjdelemiş hem de yerli ve milli üretime verdiği önemin bir kez daha altını çizmişti. Bu örnekleri çoğaltacağız, durmadan, usanmadan çalışacağız. 1874 de kurulan UPU Dünya Posta Birliği, tek bir posta alanı dahilinde serbestçe dolaşımı sağlamayı 192 ülke arasında teknolojinin de desteğiyle etkin işbirliği içerisinde tek bir ağ sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda PTT A.Ş. 2016’dan beri Dünya Posta Birliği İdari Konsey Başkanlığı’nı yürütmektedir. PTT’nin vizyonu bunu gerektiriyor. Ve performans, vizyonun altında kalamaz. Yoksa bu vizyon değil, hayalperestlik olur” sözleriyle çalışmanın önemine dikkat çekti.

“Mazeret acemilerindir” diyen Sayan, “Tecrübe başarılı olmak zorundadır. Peki, başarının sırrı nedir? Başarı için çok çalışmak gerekir, bu da zaten sır değildir. PTT olarak bu gerçeğin hiçbir zaman unutulmayacağı, daima yüksek verim ve azami fayda ilkesiyle yola devam devam edileceği ülkemiz için zarurettir” sözleriyle konuşmasını noktaladı.