Havalimanımız, 60 Ülkeyi ve 20 Trilyon Dolarlık Ekonomiyi Birbirine Bağlayacak
10 Aralık 2018

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan Boeing firmasının Türkiye'deki ilk mühendislik ve teknoloji merkezinin açılışına katıldı.

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan son 16 yılı kapsayan dönüşüm ve çabalar neticesinde Türk Hava Yolları’nın (THY) 120’den fazla ülkeye uçuş yapar hale geldiğini bildirdi.

Türkiye’de sivil havacılık sektörünün 200 binden fazla doğrudan çalışanı istihdam ettiğini belirten Sayan, "Sivil havacılık sektörü, yılda 20 milyar doları aşan cirosuyla Türkiye’yi dünya çapında iş ve turizm olarak bağlayan en önemli stratejik alanlardan biri haline geldi" dedi.

Açılışı yapılan İstanbul Havalimanı’nın, tüm etapları tamamlandığında 150 milyon kapasiteye ulaşacağını anımsatan Sayan, "Havalimanımız, 60 ülkeyi ve 20 trilyon dolarlık ekonomiyi birbirine bağlayacak" ifadesini kullandı.

"Türkiye, Boeing’in stratejik büyüme ülkeleri arasında yer almakta"

Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın, Türkiye'nin, Boeing’in stratejik büyüme ülkeleri arasında yer aldığını vurgulayarak, "Boeing’in bir üretim üssü ve teknoloji ortağı olarak gördüğü Türkiye’nin, küresel havacılık sektörüne daha büyük katkılarda bulunma potansiyeli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Boeing International Başkanı Marc Allen de video mesajla davetlilere hitap ederken, merkezin açılışından duyduğu heyecanı dile getirdi.

Boeing Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi

Verilen bilgiye göre, Pendik'te bulunan Teknopark İstanbul'da yer alan Boeing Türkiye Mühendislik ve Teknoloji Merkezi, Türkiye’nin yetenekli mühendisleri ile birlikte çalışarak ileri havacılık teknolojilerine odaklanacak.

Boeing’in yeni nesil ticari uçakları için araştırma, mühendislik ve tasarım faaliyetleriyle çalışmalarına başlayacak olan merkez, sonrasında Boeing’in odaklandığı kilit teknoloji alanlarında yapılacak çalışmalarla genişleyecek.

Dünyanın en büyük havacılık şirketi olan Boeing’in, Türkiye ile 70 yılı aşkın köklü bir ilişkisi bulunurken, Boeing’in Türkiye’deki tedarikçileri halihazırda tüm Boeing Ticari Uçak Programlarına parça ve/veya montaj sağlıyor.

Boeing’in yıllar içinde Türkiye’de yarattığı iş hacmi 1,8 milyar doları aştı. Boeing destekli programlar 5 yıl içinde yüzde 90 artış gösterdi.

Bu arada, Boeing, 2017 yılında Türkiye’deki paydaşlarıyla Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı’nı hayata geçirdi. Milli Havacılık Planı, Boeing ve Türkiye arasındaki iş birliğini stratejik bir ortaklık boyutuna taşıdı.

Milli Havacılık Planı; sanayi, teknoloji, servis-bakım hizmetleri ve nitelikli insan gücü olmak üzere 4 temel iş birliği alanını kapsıyor.