BTK Oyun Maratonu Tamamlandı
20 Aralık 2018

BTK Oyun Maratonu Yarışması ve Kristal Piksel Ödül Töreni, ödülleri sahiplerini buldu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen programa, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, kamu ve sektör temsilcileri katıldı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Çocuklarımız Teknolojiyi Kullanacak Ama Bağımlı Olmayacak

Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan programda yaptığı konuşmasında oyun sektörünün önemini vurguladı. Sayan, “Dijital teknolojiler, içerdiği risklerle birlikte pek çok fırsat ve faydayı bizlere bir arada sunuyor. Bu teknolojilerde her geçen gün yeni atılımlar ortaya çıkıyor ve dijital dönüşüm adeta baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve inovasyonun bu denli çok konuşulduğu ve belirleyici olduğu dijital bir çağda, teknolojiye uzak durmak düşünülemez. Önemli olan; bu teknoloji ve gelişmelerin rüzgârına kapılmadan, yönümüzü, hedefimizi belirlemek ve buraya doğru ilerlemek. Tabii bütün bu çabalar, verilen bütün emekler en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın güvenli geleceğe ulaşması için. Çocuklarımız teknoloji ile tanışacak, kullanacak ama asla onun esiri, bağımlısı olmayacak. Bakışımız bu; onları günümüz dünyasına ve geleceğe uygun şekilde yetiştirirken, dijital tehlikelerden de korumak zorundayız” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Dijital Oyunlar Üzerinde Durulması Gereken Bir Alan

Dijital oyunların artık en az internet kadar üzerinde durulması gereken bir alan olduğuna değinin Sayan, “İstanbul Ankara ve BTK da profesyonel oyun geliştiren ekiplerimiz bulunmakta. Oyun dünyasını gerek Sivil Toplum kuruluşları gerekse derneklerimizle yakından takip ediyoruz. Ekonomisi, güvenliği, yan ürünleri, verdiği mesajlardan oluşan koca bir dünyadan bahsediyoruz aslında. Dünyanın dijital oyunlarda geldiği noktayı düşündüğümüzde; Ülke olarak hizmet alan değil üretip ihraç edebileceğimiz bir noktaya geleceğiz. Bu sene oyun ihracatıyla ilgili hedeflere ulaşma noktasında hep birlikte canla başla çalışıyor olacağız. Biz bu anlamda 2018 yılını, dijital oyun pazarı için bir dönüm noktası olarak kabul ediyoruz. Mobil oyun pazarı, ilk defa dünya oyun pazarında yüzde 50’nin üzerinde pay aldı. Toplam pazar hacmi ise 150 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Türkiye’de ise mobil oyunlar 1 milyar TL’lik bir pazar haline geldi. Özellikle yazılım ihracatı konusunu da çok önemsiyoruz. Yaklaşık 24 takım maratonda yarıştı ve bu sayının önümüzdeki süreçte artmasını ümit ediyoruz” sözleriyle konuşmasını noktaladı. 

BTK Başkanı: Dijital Oyunlar İlgi Odağı Haline Geliyor

Açılışta konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “Son yıllarda bilgisayarların hızlanması, cep telefonlarının aktif kullanımı, tablet ve masaüstü bilgisayarların etkin kullanımı ile bireyler hızlı bir şekilde bilgiye ulaşarak var olan bilgilerini çevresiyle rahatlıkla paylaşabilmektedir. Bu iletişim araçlarının internet ortamında aktif kullanımı ile insanlar vakitlerinin çoğunu dijital ortamlarda harcamaktadırlar” dedi.

Başkan Karagözoğlu, “İnsan, hayatının her safhasında hızla yer almaya başlayan dijital ortam vasıtasıyla bilgiye ulaşabilmekte, paylaşım yapabilmekte ve onu depolayabilmektedir. Ayrıca buradan hareketle önceden fiziksel olarak oynanan oyun bugün dijital ortamda yaygın olarak uygulanmaktadır. Dijital oyunlar bugün hayatımızın önemli bir bölümünü kapsıyor. Geleneksel oyun anlayışı ile büyümüş ve dijital teknolojiler ile sonradan tanışmış, “dijital göçmen” olarak tanımlanan insanlar bile günümüzde dijital oyunlar oynuyor. Oynamanın verdiği keyif ve heyecanın yanı sıra oyuna ve oyun nesnelerine ulaşma kolaylığı da dijital oyunları giderek ilgi odağı haline getiriyor” sözleriyle oyunun önemine değindi.

Konuşmaların ardından 42 saat süren maratonu kazanan gruplara ve Kristal Piksel Ödül Töreni’nin kazananlarına ödülleri teslim edildi.