Bakan Yardımcısı Sayan: Ülkemizin Her Köşesindeki İnsanımız Teknolojik Altyapıdan İstifade Edecek
03 Aralık 2021

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı Eğitim ve İstişare Toplantısı’nda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan “Mobil İnternet 5G” adlı sunumda bakanlık olarak bu alanda yapılan çalışmaları anlattı. Bilim, teknoloji ve yenilikte yetkinleşmiş, üreten bir Türkiye olmak için mücadele ettiklerini söyleyen Sayan, “Türkiye artık katma değerini beyin gücüne dayanarak artırabilen bir ülke. Karada, denizde ve havada güçlü elektronik haberleşme altyapıları ile gücümüze güç katıyoruz” dedi.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sadece büyüyen bir teknoloji olmadığına dikkat çeken Sayan, aynı zamanda diğer sektörleri de büyüten bir teknoloji olduğunu hatırlattı. Sayan, bu anlamda 2021’in ilk yarısındaki büyüme oranını %19 olarak açıkladı. Sabit ve genişbant abonesinin %2,84 artış hızıyla diğer tüm OECD ülkelerinden daha iyi bir gelişme gösterdiğini kaydeden Sayan, yenilenen ve güçlendirilen altyapı çalışmaları ile artan internet kullanımına da değindi.

Ülkemizin her köşesinde insanımızın teknolojik altyapılardan istifade etmesinin öneminden bahseden Sayan, “Bu hedefle işletmecilerin kapsamında olmayan ve ticari olarak hizmet götüremedikleri bölgelere vatandaşlarımızın haberleşme hizmetinden yararlanmaları için kamu kaynakları kullanılarak haberleşme hizmeti götürülmesi sağlanmaktadır. Ülkemizin coğrafi kısıtlarını aşarak mobil haberleşme altyapısını yaygınlaştırmak için yatırımlar devam ediyor” şeklinde konuştu.

Sayan, “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonu ile 5G’ye yerli ve milli teknolojilerimizle geçmek için var gücümüzle çalışıyoruz” vurgusunu bir kez daha yineledi.

Bakan Yardımcısı Sayan: 5G ile Daha Gerçekçi Uygulamalara Şahit Olacağız

5G ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında detaylı bir bilgi veren Sayan, “5G Vadisi Açık Test Sahası’nda 5G ile ilgili projeleri olan tüm girişimci firmalarımızın geliştirdikleri yazılım ve donanımları test etmelerine olanak sağladık. Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi kapsamında 23 Haziran 2021 tarihinde BTK ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, 5G baz istasyonlarımız ve Radyolinklerimiz kullanılarak ULAK tarafından Aselsan’ın robotunu da kullanarak, robot drone kontrolü ile görüntü aktardık. Yerli ve milli ekosistemin gelişmesi konusunda Bakanlığımız liderliğinde BTK ile birlikte Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesini kurduk” ifadelerini kullandı.

5G’nin “yüksek geniş bant, yoğun makine tipi haberleşme, milisaniye mertebesindeki çok düşük gecikmeli iletişim” özellikleri sayesinde; sağlık, sanayi gibi dikey sektörlerde etkinlik ve verimliliğin zirveye ulaşacağını belirten Sayan, 5G ile 3 boyutlu iletişim ve sıfıra yakın gecikme ile daha gerçekçi uygulamalara şahit olacağız dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan siber güvenlikten de bahsetti. Artık veriye çok kolay ulaşabildiğimizi dile getiren Sayan, siber güvenliğin milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Siber Güvenlik Endeksi’nde 11. sırada bulunmasından da övgüyle söz eden Sayan, “USOM, vatanımızı korumak için 7/24, 1900’ün üzerinde SOME ekibi, 5400’ün üzerinde siber güvenlik uzmanı ile çalışıyor. USOM bünyesinde tamamen kurumsal iç kaynaklarla yerli ve milli şekilde geliştirilen AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA, KULE uygulamalarımız ile birçok siber saldırıya engel oluyoruz” şeklinde konuştu.