Bakan Yardımcısı Sayan: Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye Bambaşka Bir Noktadayız
31 Ocak 2019

Inmarsat ve Türksat iş birliğiyle düzenlenen “Satcom Club Konferansı” BTK ev sahipliğinde yapıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkez Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan İstanbul’dan gönderdiği bir video ile katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde gerçekleşen Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye’nin bambaşka bir noktaya ulaştığına dikkat çeken Bakan Yardımcısı Sayan, “Büyük bir değişim içerisinde olan ülkemiz bu proje ile birlikte adımlarını daha sağlam atmaya başladı. Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından her alanda yerli ve milli üretim yapmayı kendine şiar edinmiş ülkemiz adeta üzerinde bulunan tozu bir kenara attı ve kısa sürede dünyayı kendisine hayran bırakacak bir şekilde gelişme kaydetti. Savunma sanayisinden telekomünikasyona, bilişimden eğitime her alanda Milli Teknoloji Hamlesini onlarca hatta yüzlerce başarı öyküsüne çeviren Türkiye inanıyorum ki çok yakın bir zamanda yerli ve milli üretimlerle teknolojinin her alanında, sektörlere yön veren bir ülke konumuna gelecek” dedi.

İçinde bulunduğumuz çağın bir özelliği olarak; gelişmelerin çok hızlı ve köklü şekilde gerçekleştiğine dikkat çeken Sayan, “Şüphesiz ki uydu teknolojileri alanında da büyük değişim ve dönüşümler yaşandı. Ayrıca, Uydu haberleşme altyapı ve hizmetlerinde AR-GE ve yerli üretimi teşvik amacıyla Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK)’nin oluşumuna Bakanlığımız ve BTK tarafından destek veriliyor. Ülkemizde Küp Uydu teknolojisinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla, Aselsan tarafından geliştirilen ASELSAT küp uydusuna test deneme izni verildi” açıklamalarında bulundu.

TÜRKSAT haberleşme uyduları üzerinden sunulan geniş bant internet hizmetlerine ait ürünlerin Türkiye’de üretimine yönelik adımların atıldığını da hatırlatan Sayan, “En kısa sürede bu konuda da vatandaşlarımıza güzel haberler verebilmek için durmadan, yorulmak ne bilmeden çalışıyoruz. Uydu sektöründe TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu ile yerli uydu çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Uydu yer istasyonları için de yeni yer sistemi projelerinin yerli kaynaklarla yürütülmesini hedefliyoruz. Uydu sistemleri ile ilgili birçok çalışma yapıldı. Gerek yerli uydu firmamız TÜRKSAT, gerek bu ekosisteme katkıda bulunan Inmarsat ile birlikte çok değerli anlaşmalar yaptık. Ben Inmarsat’a da katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

BTK İkinci Başkanı Kılıç: Uydu Teknolojileri Çok Etkili Bir Alan

Programda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İkinci Başkanı Figen Kılıç da bir konuşma yaptı. İçinde bulunduğumuz çağda haberleşme teknolojileriyle birlikte pek çok alanda hızlı gelişmeler yaşandığına vurgu yapan Kılıç, “Uydu teknolojileri de bu etkili alanlardan bir tanesi. Daha hızlı ve geniş kapasiteye sahip uydular ile gelişen haberleşme teknolojilerinin, 4G ve 5G entegrasyonuyla birlikte artık çok daha hızlı, verimli ve etkili olacağına inanıyoruz. ASELSAN, İTÜ ve STM tarafından yürütülen uydu çalışmaları var. Bunların test izinlerini verdik ve çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yine Türkiye olarak “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında yer istasyonu çalışmalarını ve yerli, milli ürün üretilmesi konusunu çok önemsiyoruz. Inmarsat gibi şirketlerle verimli işbirlikleri yaparak güzel işler ve projeler üretmeye de devam ediyoruz. Ben bu işbirliğinin bu etkinlikle birlikte daha da artacağına, yapılan işlerin ilerde de devam edeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.